Lovande inför årets äppelskörd

2:14 min

Staplarna med äppelbingar står ännu tomma i Kivik, men på träden ute i skånska äppelodlingar ser det ut att utvecklas bra, tycker Äppelrikets vd Henrik Stridh.

Sen frost orsakade ett dåligt år för många skånska äppelodlare i fjol, men inför årets skörd ser det alltså betydligt bättre ut.

- Ja det gör det, vi har haft en bra vår och en varm sommar, så att blomning och kartsättning har sett bra ut och det finns väldigt mycket äpplen ute i träden, säger Henrik Strid, vd på Äppelriket, som består av ett 90-tal medlemsföretag.

Värmen har också gynnat fruktens smak.

- Mycket sötma i frukten, vilket gör att vi får en bra smak på den, säger han.

Vi tar inte ut någonting i förskott, men absolut, förutsättningarna finns där och det gör att det ser betydligt mycket roligare ut i år än vad det gjorde i fjor.

Även fruktodlarna har förstås känt av sommarens torka, men på de flesta håll finns tillgång till bevattning, säger Henrik Stridh.

- De delar som inte är bevattnade har det ganska tufft, men merparten finns det droppslangar till, så man bevattnar.

- Man kan säga att det är förutsättning för att kunna lyckas med fruktodling, att kunna vattna.  
 
Så här långt har skörden av transparente blanche börjat komma igång på sina håll berättar Henrik Stridh - och medan vi pratar testar han fruktmognaden i några äpplen av sorten alice i en maskin.

- Vi testar syra, fasthet och hur mycket lösligt socker det finns i frukten.
 
Äppelskörden överlag väntas bli tidig i värmen, men de här aliceäpplena behöver nog mogna fjorton dagar till, säger Henrik Stridh, och även om förutsättningarna för äppelskörden alltså just nu ser lovande ut, så finns det en hel del som skulle kunna hända - åska med hagel till exempel.

- Vi vågar inte ta ut något i förskott, för vi vill ha ner dem i en stor äppelbinge, och helst ha in dem inomhus också, för att jag har varit med om odlingar där man har satt dem utomhus, så har det haglat på natten och översta lagret har blivit fördärvat.

- Så vi tar inte ut någonting i förskott, men absolut, förutsättningarna finns där och det gör att det ser betydligt mycket roligare ut i år än vad det gjorde i fjor.