#torkan 2018

Extremt lite vatten i skånska sjöar: "Aldrig varit med om något sånt här förut"

2:43 min

Från skånska sjöar och vattendrag kommer nu rapporter om rekordlåga vattennivåer. Vid sjön Immeln har man till exempel fått ställa in alla turer med turistbåten M/S Immeln.

– Nu är det tyvärr så att vattenståndet är så pass låga att vi inte kommer ut på den rutten som vi brukar köra. Det finns inte tillräckligt med vatten helt enkelt, säger Linda Marin som driver turistbåten M/S Immeln tillsammans med sin man Jon.

Och det är inte bara från Immeln som det kommer rapporter om snabbt sjunkande vattennivåer. I Ivösjön låg vattennivån i veckan på 5,32 meter över havet - en minskning med sex centimeter jämfört med en vecka sedan.

Och Linda Marin berättar att hon aldrig har sett vattnet sjunka undan så pass mycket som under den senaste tiden.

– Jag har varit här i nio år. Och vi har vissa punkter som vi kollar på - stenar och märken som visar att lägre än så här är lågt. Så nej, jag har aldrig varit med om något sånt här tidigare, säger hon.

Johan Wagnström är enhetschef på länsstyrelsens miljöavdelning. Det som sker just nu är enligt honom att vi ser historiskt låga vattennivåer i i princip samtliga skånska sjöar och vattendrag.

– Det är en situation som de flesta inte har upplevt i hela sitt liv. Man pratar om den varmaste juli på 260 år och det här ger ett resultat i att vattnet inte fylls på och dessutom så är det en hög avdunstning, säger han.