Rasistiska brev kan ge fängelse

I förmiddags hölls rättegången i tingsrätten mot det polisbefäl i Malmö, som åtalas för hets mot folkgrupp. Den åtalade polisen tar idag avstånd från vissa formuleringar i de skrivna breven och menar att det var illa valda ord, skrivna då han var upprörd över vårdpolitiken.

I mitten av april skrev mannen två brev, ett till en kommunal tjänsteman och ett till kommunalrådet Ilmar Reepalu. Båda breven hade flera rasistiska formuleringar.

Den fria debatten får innehålla vissa övertramp utan straff, sa advokat Per-Håkan Skoog, men nekade samtidigt till att poliser får lov att använda svepande generaliseringar i brev till politiker.


– Det får de inte, men frågan är om det har spridits, säger advokat Per-Håkan Skoog.


Men främst gällde dagens rättegång den juridiska frågan om breven är allmänna handlingar eller av privatbrevskaraktär och därför ska undantas de regler som gäller enligt offentlighetsprincipen.


Enligt åklagaren gällde breven ett specifikt ärende, nämligen det som rörde åldringsvården. Polismannen ville, enligt åklagaren, påverka politikerna i just detta ärende och borde därför ha för avsikt att sprida breven.


Åklagaren menade vidare att det inte kan ha varit främmande för en som varit offentligt anställd under så lång tid att breven skulle komma andra än bara adressaten tillhanda.


Men försvaret var av en annan åsikt. Det finns ingenting i bevisningen som tyder på att polisbefälet fått utbildning i offentlighetsprincipen, sa advokat Per-Håkan Skoog, som försvarar den åtalade polisen.


Och polismannen själv sa i förhör att han aldrig hade för avsikt att sprida breven utan att de var menade till kommunalrådet som en privat opinionsyttring. Han menade att han inte hade en aning om att brev till kommunen blev allmänna handlingar.

Åklagaren yrkade på fängelsestraff, men öppnade samtidigt för villkorlig dom med tanke på att polisbefälet kommer att bli avskedad vid fällande dom. Försvaret däremot menade att den åtalade ska frias helt och åtalet ogillas.

Tingsrättens dom i målet faller om två veckor.