Region Skåne tar över sjukhus

Läkare och chefer vid sjukhuset i Simrishamn varnar nu för att stora delar av personalen kommer att sluta i samband med Region Skånes övertagande av verksamheten den första december.

På sikt är risken stor för brist på sjukhusanställda med rätt kunskap. Det tycker Marianne Lindholm som är överläkare på anestesikliniken i Simrishamn.

– Jag ser framför mig att man friställer 80 mycket kompetenta ur vårdpersonalen. Det dränerar sjukhuset på kompetens och kommer att kosta mycket pengar, säger överläkare Marianne Lindholm.

Om drygt två månader lämnar privata vårdbolaget Närsjukvården Österlen AB sjukhuset. Då tar Region Skåne över. För politikerna har sen tidigare bestämt att någon operationsverksamhet ska man inte ha i Simrishamn.

Och då lönar det sig inte för det privata vårdbolaget att driva sjukhuset. Vinsten har bolaget kunnat hämta hem på knä- och höftledsoperationer, såväl på skåningar men också på hallänningar vars eget landsting har svårt att hinna med.

Men nu är det slut med det tycker politikerna. Vem som ska driva sjukhuset vidare utan operationsverksamhet är inte klart. Och i väntan på att Region Skåne hittar någon som kan få ekonomi i att driva sjukhuset enligt politikernas nya riktlinjer får regionen själv ta över.