Brexit i fokus när May möter Macron

1:49 min

I dag ska Storbritanniens premiärminister Theresa May träffa Frankrikes president Emmanuel Macron för att diskutera det brittiska utträdet ur EU.

Premiärminister Theresa May har kortat av sin semester i Italien för besöket hos president Macron i hans sommarresidens i södra Frankrike. För May handlar eftermiddagens om att försöka vinna stöd för det omfattande handelsavtal hon föreslagit – men som mött skepsis i EU-kommissionen.

Enligt uppgifter i brittiska medier kommer May vid dagens möte att främst rikta in sig på en uppgörelse för finanssektorn, i hopp om att London inte ska förlora sin status som finansiellt centrum efter ett EU-utträde.

Theresa May har tidigare träffat Tysklands förbundskansler Angela Merkel i samma ärende. På agendan i dag står också frågan om ett fortsatt säkerhetssamarbete mellan Frankrike och Storbritannien, efter ett kommande Brexit, något som president Macron hittills varit avvisande till.

Thersa Mays besök hos president Macron är kulmen på något av en diplomatisk offensiv mot Frankrike från britternas sida. Den särskilda Brexit-ministern Dominique Raab var i Paris igår torsdag, för samtal med den franska Europaministern Nathalie Loiseau.

Tidigare i veckan besökte den nya brittiska utrikesministern Jeremy Hunt sin franska kollega Jean-Yves Le Drian. I samband med sin franska visit sa utrikesminister Hunt att han uppmanade Frankrike - och Tyskland - att sända en tydlig signal till EU-kommissionen om att det behövs ett pragmatiskt och klokt avtal som skyddar jobben på båda sidor av engelska kanalen.

Hunt varnade för att Europa kommer att tappa arbetstillfällen för varje jobb som går förlorat i Storbritannien om uppgörelsen om Brexit inte bli bra.