Svenska ljudbokstjänster växer

2:35 min

Det går bra för de svenska ljudbokstjänsterna. Kulturnytt har pratat med de tre stora aktörerna i Sverige.

Under det första halvåret redovisar Nextory en tillväxt på 175 procent, jämfört med samma period under förra året. Efter sommaren påbörjar de sin internationella lansering och blir den tredje svenska ljudbokstjänsten att verka på fler marknader än bara den svenska.

De två tjänsterna BookBeat och Storytel agerar redan internationellt. BookBeat verkar i fyra länder just nu och uppger en tillväxt på 120 procent jämfört med förra halvåret. Likt Nextory går de inte heller ut med några exakta siffror över inkomster eller hur många kunder de har, men meddelade nyligen att man precis passerat 100 000 betalande abbonenter, som framför allt finns i Sverige och Finland.

Storytel är störst av ljudbokstjänsterna. Det senaste året har tjänsten lanserats i sex olika länder, senast i juni i Italien, som blir det 13:e landet de verkar i.

Jämfört med de andra tjänsterna är Storytels tillväxt mindre procentuellt sett, 43 procent. Idag uppger sig Storytel ha drygt 620 000 användare totalt, varav ungefär hälften finns i Sverige och hälften utomlands.

I till exempel Tyskland och Storbritannien sker omkring hälften av ljudbokslyssnandet på CD-skivor istället för att streamas, och Shadi Bitar på Nextory menar att mycket av tillväxten beror på att Sverige var tidiga med digitaliseringen.

Men trots att det går bra för ljudböckerna har det gått desto trögare för e-böckerna. Försäljningen av fysiska böcker har länge dominerat marknaden i Sverige, men Shadi Bitar säger att e-boksmarknaden också vuxit mycket det senaste året och att hela bokbranschen genomgår ett skifte just nu.

– Vi har ju sett samma transformation inom andra branscher. Till exempel musik, där man gått över från fysiskt till digitalt och nu är det nästan bara streaming som gäller, iallafall i Sverige. Vi har också sett samma sak inom filmbranschen. Och det är ju lite så med de digitala tjänsterna, just det här att du kan tänka på en bok och genom ett klick så har du boken och kan börja läsa den direkt.