Sex personer har skjutits ihjäl av polis hittills i år

Under torsdagsmorgonen sköts en 20-årig man med Downs syndrom ihjäl av polis i centrala Stockholm. Han är den sjätte personen att skjutas ihjäl av polis i år.

Luleå 24 mars 2018

En 30-årig man sköts till döds av polisen i Luleå i samband med en misstänkt mordbrand. När patrullen kom till platsen brann det kraftigt i en fastighet och i samband med det uppstod en situation som ledde till att polisen använde sitt tjänstevapen. En utredning inleddes om misstänkt tjänstefel från polisen, men den lades ned eftersom Särskilda åklagarkammaren inte fann några anledningar att anta att ett brott hade begåtts.

Örebro 28 mars 2018

Efter en biljakt i Örebro avled en man i 30-årsåldern på sjukhus efter att ha blivit skjuten av polis. Biljakten föranleddes av att polisen försökte stoppa mannens bil i samband med en förarkontroll i centrala Örebro. Mannen vägrade att stanna och körde i väg från platsen och krockade upprepade gånger med räcken och refuger. Polisen sköt flera varningsskott, men mannen försökte ändå ta sig därifrån och körde rakt mot en av polismännen.

Stockholm 23 april 2018

En man avled efter att ha blivit skjuten av polis i Stockholm i samband med att polisen ingripit när mannen utövat våld mot en kvinna. När polispatrullen kom till platsen möttes var mannen knivbeväpnad. Polisen sköt då verkanseld och träffade mannen.

Norrköping 20 juli 2018

En man i 30-årsåldern sköts ihjäl av polis i Norrköping. Mannen gick till attack vid en handräckning. En polisman avlossade skott i nödvärn mot mannen, som inte var känd av polisen sedan tidigare. Polisen var tillsammans med en läkare i mannens hem i centrala Norrköping när han gick till attack.

Linköping 21 juli 2018

En man sköts ihjäl av polis i Linköping i samband med att polisen konfronterade flera misstänkta rånare. En av poliserna angreps då med kraftigt våld och avlossade därför sitt tjänstevapen. Rånarna ska ha genomfört personrånen i närheten av en badplats där de tvingat av personer deras värdesaker och kläder.

Stockholm 2 augusti 2018

En 20-årig man med Downs syndrom sköts till döds av polis i centrala Stockholm. Han bar ett pistolliknande föremål som senare visade sig vara ett leksaksvapen. En förundersökning om tjänstefel har inletts av åklagare.