Värnamo

Sju års fängelse efter skjutningen i Värnamo

1:08 min

Den man i 50-årsåldern som åtalades misstänkt för att ha skjutit en man i Värnamo i slutet av april döms nu till sju års fängelse.

Mannen åtalades misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott efter att han ska ha skjutit en man i halsen och axeln med flera skott, på öppen gata.

Det var en fredag i slutet av april som ett 10-tal personer drabbade samman på Pilagårdsgatan i Värnamo. Flera skott avlossades och fyra personer blev allvarligt skadade, två knivskurna, en skjuten och en blev påkörd av en bil senare samma kväll utanför Värnamo sjukhus. Som mest satt nio personer anhållna men därefter har de släppts en efter en.

Det som hamnade i rätten är den del av händelserna som skedde i inledningen av bråket, enligt åklagaren.

Under rättegången har 50-åringen hävdat att han själv blivit attackerad och skjutit i självförsvar.

Försvararen yrkade på att 50-åringen endast skulle dömas för vapenbrott av normalgraden, medan åklagaren yrkade på minst sex års fängelse.

På fredagen meddelade tingsrätten domen och mannen döms nu till sju års fängelse för mordförsök och grovt vapenbrott.

Tingsrätten: Sköt för att döda

Enligt tingsrätten är det ställt inom rimliga tvivel att mannen haft för avsikt att döda när han sköt, eftersom han avlossat skotten på nära håll mot överkroppen. Mannen har heller inte gett någon förklaring till varför han plötsligt lämnade bilen med ett skarpladdat vapen.

Tingsrätten menar att mannen som sköts hade tur som överlevde och inte skadades allvarligt.

Mannen i 50-årsåldern döms även till att betala ett skadestånd på strax över 139 000 kronor till mannen han sköt.

Mannen kommer sitta fortsatt häktad fram till dess att domen vinner laga kraft.

På fredagseftermiddagen meddelar mannens försvarare att domen kommer att överklagas, eftersom mannen fortfarande hävdar nödvärn.