Muf-ordföranden: Jag tar åt mig av kritiken

2:52 min

Moderata ungdomsförbundet skakas av vittnesmål om sexuella övergrepp, mobbning och trakasserier. Ordföranden Benjamin Dousa beklagar det inträffade och erkänner nu att förbundet inte hanterat fallen på ett bra sätt.

– I de fall som kommit fram nu så kan jag bara så klart känna mig väldigt besviken över att förbundet ändå har brustit i förtroende. Och i ett av fallen borde vi ha varit tydligare med att dela med oss av informationen till partiet. Den rutinbristen har vi nu också åtgärdat, säger Benjamin Dousa.

De senaste dagarna har flera medier rapporterat om att både kvinnor och män som varit aktiva i Moderata ungdomsförbundet, Muf, berättat om mobbning, sexuella övergrepp och trakasserier inom förbundet.

En kvinna berättar till exempel om hur hon i våras utsattes för ett våldtäktsförsök av en man inom förbundet. Fallet polisanmäldes men polisutredningen är nedlagd. En annan kvinna berättar att hon för fyra år sedan, då hon var 14 år och ny inom ungdomsförbundet, våldtogs av en manlig medlem, efter att ha bjudits på vin hemma hos honom. Där pågår ännu polisutredningen.

Båda kvinnorna vittnar också om hur de, efter att ha rapporterat detta inom förbundet, misstrotts av andra och att männen försvarats.

I dag rapporterar Dagens Nyheter att både Mufledningen och moderpartiet Moderaterna under lång tid känt till de här fallen. Mannen som är polisanmäld, där utredningen ännu pågår, blev tillsagd av Muf-ledningen att inte närvara på förbundets och partiets evenemang och aktiviteter. Men enligt Dagens Nyheter så har han ändå deltagit samt även lyfts fram i flera Muf-distrikts sociala medier-konton.

Muf-ordföranden Benjamin Dousa berättar att den här personen inte längre är välkommen i förbundet.

– Vi fick vid ett av dessa tillfällen reda på att den här mannen hade brutit mot vår avstängning. Vår generalsekreterare tog kontakt med honom och sa att om detta fortsatte så kunde uteslutning vara aktuellt. Det är bra att de här fallen kommit till vårt ljus. Det är därför vi har landat i att den här personen inte ska vara medlem hos oss, säger Dousa.

Benjamin Dousa säger också att det ligger i förbundets intresse att eventuella övergrepp utreds och hanteras korrekt och att Muf tar detta på största allvar.

Hur är kulturen inom Muf? De som intervjuas berättar om tystnadskultur, trakasserier, mobbning och att man ifrågasätts om man lyfter sådana frågor.

– Det tycker jag är väldigt olyckligt och det är så klart fullständigt oacceptabelt.

Vilket ansvar har du över det som har hänt och händer?

– Det är klart att jag har det yttersta ansvaret. Så jag tar åt mig av kritiken, säger Benjamin Dousa.