Anmälningar om narkotikabrott ökar

1:54 min

Anmälda narkotikabrott ökar på flera håll i landet. I Region Väst har antalet anmälningar ökat med 700 under perioden april till juli jämfört med förra året.

Även i Region Stockholm och Syd har man sett en fortsatt ökning av anmälda narkotikabrott, jämfört med samma period förra året.

Rafi Mokhami, som bor i Vårberg i Stockholms kommun, har vid flera tillfällen blivit tillfrågad om att köpa narkotika. Vid ett tillfälle drog männen kniv mot honom.

– Jag har flera gånger sagt att jag inte vill köpa något men ingen lyssnar, säger han.

Mellan april och juli i år anmäldes 6 160 narkotikabrott i Region Väst. Motsvarande period, under 2017, anmäldes cirka 5 500. Det är alltså en ökning med nästan 700 fler anmälningar i år.

Adam Johansson som arbetar som ingripandepolis i Botkyrka, söder om Stockholm, ser att försäljningen av droger är organiserad bland unga.

– I dagsläget har jag märkt att det är en uppåtgående trend med narkotika, med tanke på att vi hittar otroligt mycket narkotika på senare tid, dels på folk men också undangömt i förvaringsutrymmen. Det är skrämmande att det är så pass mycket, säger han.   

I Region Syd har antalet anmälda narkotikabrott ökat med nästan 350, mellan perioden april och juli i år, jämfört med förra året. Även i Region Stockholm ser man en liten ökning.

Cannabis är fortfarande den vanligaste drogen på gatan. Kokain och Ecstasy har ökat, enligt Svenska narkotikapolisföreningen. 

Polisen Adam Johansson har den senaste tiden märkt av en attitydförändring bland unga.

– Det vi ser är att unga förmågor, barn i 12-årsåldern, tvingas mer eller mindre eller lockas in att börja sälja åt de högre uppsatta kriminella, säger han.  

Rafi Mokhami menar att många av de som ställer sig i centrum kommer från andra områden och säljer narkotika.

– Det är tråkigt att se varje dag och få frågan om att köpa narkotika. De lyssnar inte på någon och gör vad de vill, tillägger han.