Tio år sedan Ryssland - Georgienkonflikten

2:27 min

I morgon har det gått tio år sedan det fem dagar korta kriget mellan Georgien och Ryssland bröt ut och parterna är än idag oense om varför det startade.

Ketevan Tsikhelashvili, försoningsminister i Georgiens regering, reagerar på ordvalet när Sveriges Radios korrespondent Johanna Melén säger att georgisk militär attackerade Tschinvali, huvudstaden i den georgiska utbrytarrepubliken Sydossteien, natten mellan den 7 och 8 augusti 2008.

– Man skulle också kunna säga att vi försvarade Tschinvali, säger Ketevan Tsikhelashvili.

Det var i alla fall den händelse som ledde till ett kort, men verkligt, krig mellan Ryssland och Georgien i augusti för 10 år sedan.

Georgien, då under ledning av president Michail Saakasjvili, sa att man svarade på upptrappat våld från de sydossetiska separatisternas sida.

Ryssland anklagade istället Georgien för en vettlös attack mot civila. Många sydossetier hade vid den här tiden skaffat sig ryska pass och nu, sa man från rysk sida, gick man in militärt till deras försvar.

Under de dagar som kriget pågick dödades över 800 människor, offren var både civila och militära.

En EU-rapport året efter kriget sa att det var Georgien som började men att det föregåtts av ryska provokationer, man menade också att Rysslands militära svar var oproportionerligt.

De flesta är dock överens om att Georgien slutade som den stora förloraren. Efter kriget utropade Sydossetien och den andra georgiska utbrytarrepubliken, Abchazien, sin självständighet. Man har bara erkänts av ett handfull länder, däribland Ryssland.