Familjen Bergh lär barn hantera en tokstressad förälder

4:10 min

Hur är det för barn att leva med en sjukt stressad vuxen? Familjen Bergh i Asarum vet och har skrivit en bok om det.

Är du en stressad förälder? Om inte så känner du kanske en. Och att som barn att hantera en sådan är inte alltid lätt.

Familjen Bergh i Asarum har erfarenhet av just detta och bestämde sig för att dela med sig av fakta, kärlek, tips och tricks, så tillsammans har de skrivit boken Tokstressad – hur du hanterar sjukt stressade vuxna.

– När jag själv var sjuk i utmattningssyndrom så saknade jag själv en sån här bok, som en hjälp när man förklarar för barnen vad det är som händer, säger Annika Bergh. 

Boken är skriven för barn mellan sex och nio år. Men den kan läsas av hela familjen och beskriver vad stress är och vad man kan göra åt den. Familjens barn bidrar själva med både bilder och sina bästa knep. 

– Vi hade ingen aning om hur det fungerade med stress, men vi har lärt oss det genom att arbeta med boken. Ett av mina tips är att hellre skratta åt sin vuxna när de gör nåt knasigt för att de är stressade, inte bli arg. Som när mamma la en tröja i toan istället för i tvättkorgen, säger Oskar Bergh, ett av tre syskon som varit med. 

Annika Bergh hoppas att boken ska bidra till både kunskap och insikter hos barnen.  

– Jag vill att de ska få känna och veta att det absolut inte är deras fel att deras vuxna mår på det här viset. Att kärleken till dem är densamma, berättar Annika Bergh.