Polisen: Det behövs specialiserade narkotikapoliser

2:24 min

Samtidigt som antalet anmälda narkotikabrott ökar menar flera poliser som Ekot talat med, att det krävs specialiserade narkotikapoliser som jobbar mot problematiken.

Kriminalkommissarie Lennart Karlsson som arbetat mot droger i över 20 år delar den bilden.

– Det är klart att det märks hur de som väljer att ta droger flyttar fram sina positioner att man uppträder mer oblygt. Jag skulle säga att det är en direkt effekt av att vi inte har haft några riktade narkotikaresurser på ett antal år, säger han.

Sen Polismyndighetens omorganisation 2015 har flera specialenheter som arbetat mot narkotika lagts ner, istället har specialpoliserna blivit allmänna spanare.

Flera poliser vi varit i kontakt med beskriver att hösten kommer att bli en tuff start för många av deras kollegor. De menar att det är under sommaren som man lägger minst resurser på att jobba mot narkotika. Och att den här perioden på året är en tid där många unga gör sin narkotikadebut och vissa av dem introduceras till en kriminell miljö.

Lennart Karlsson, polis i Stockholm och ordförande vid Svenska narkotikapolisföreningen, beskriver att den här sommaren är den tuffaste hittills på många år.

– Vi kanske inte har möjlighet att bita i på samma sätt som efter semestern som vi gjort tidigare med tanke på att det är ett valår och att mycket resurser kommer att gå åt det. Den här sommaren är tuffaste polisiärt på lång tid, tillägger han.

Anmälda narkotikabrott har ökat på flera håll i landet. I Region Väst har antalet anmälningar ökat med 700, mellan perioden april och juli. Det har även skett en ökning i region Stockholm och Syd sen förra året.

Emil Eisersjö, kommissarie och sektionschef vid Underrättelseenheten på nationella operativa avdelningen menar att det finns en plan inför arbetet mot narkotikabrottsligheten.  

– Ett av polisens prioriterade områden är den öppna narkotikahandeln i våra utsatta områden och denna prioritering gäller 2018-2022, parallellt med detta sker arbete med att upptäcka och förhindra införseln av narkotikan till Sverige. Vidare jobbar polisens utvecklingscenter ständigt med att ta fram nya metoder, erfarenheter och metodstöd för att få ett effektivt polisarbete mot narkotikabrottsligheten, säger han.