Brexit - en blandning av bitande satir

5:05 min
  • Brexit börjar märkas allt mer i den brittiska litteraturen. I en bokhandel i London kan man finna brexitböcker både på faktaavdelningen och på humoravdelningen.
  • Författaren Richard McNeff har skrivit en satir om ett framtida isolerat England i krig med EU.
  • Hör reportage av Ekots utsända Olle Hägg.

Särskilt här i London betraktas Brexit ofta genom ett humorprisma, säjer Brett Wolstencroft, föreståndare för bokhandeln Daunt Books i centrala London.

Titlar som "Alice in Brexitland" och "Brexshit", syns bland andra skämtsamheter på humorhyllorna. Men egentligen hoppas bokförlagen att detta ska bli året för Brexitromanerna.

– Än så länge är det mer en förhoppning, än verklighet, säger Brett Wolstencroft.

– Men, säger han, Brexit kommer oundvikligen att sippra in i brittisk skönlitteratur, många författare känner att de borde ta sig an saken.

Desto mer finns inte oväntat på avdelningen för faktaböcker. Bokhandelsföreståndare Wolstencroft håller fram två kritikerrosade böcker av journalisten Tim Shipman: All out War och Fall Out, två exempel på faktaböcker om det politiska spel som ledde fram till folkomröstningen och den politiska förödelse som blev konsekvensen.

En bok som kanske kan placeras nånstans mittemellan humorhyllan och avdelningen för romaner är "Deceived Kingdom" av Richard McNeff, som arbetar deltid som författare och deltid som språklärare.
Deeived Kingdom, ungefär Vilselett, eller Bedraget kungadöme är en satir med litterära ambitioner kan man kanske säga.

Författaren Richard McNeff behövde ingen lång betänketid för att börja skriva sin bok. Han började skriva dagen efter folkomröstningen, så snart resultatet stod klart. Ett resultat som han säger gjorde honom både arg och skrämd, men han bestämde sig för att bästa sättet att ta itu med det var att skratta - därav satirformen.

Resultatet kan närmast beskrivas som en blandning av bitande satir, surrealistisk science fiction, skämtsamheter och brutal dystopi.

Handlingen är förlagd till år 2026, det förenade kungariket är upplöst, stora delar av kungafamiljen är i landsflykt, Pensionärer skickas på tvångsarbete. Ekonomin är körd i botten. Politiken bedrivs med omröstningar via mobil. och den rest av England där brexitörerna styr ligger i krig med omvärlden.

Ett splittrat Storbritannien alltså. McNeff menar att splittringen syntes ju i folkomröstningen, både geografiskt och generationsmässigt.

Ironiskt nog nämner McNeff, som kallar sig europé och nästintill militant motståndare till Brexit, att hans egen mor, 94 år gammal, röstade för Brexit. Splittringen går igen i hans egen familj.

Nu ser Richard McNeff en höst framför sig med ett parlament låst av motsättningar. Han hoppas på en andra folkomröstning, föga trolig. Han oroar sig för en hård Brexit, ett utträde utan avtal, men säger att det till slut kanske blir en fudge av alltihopa - oändligt sega och utdragna förhandlingar.