Liberalerna vill anställa fler lärarassistenter

1:55 min

Liberalerna vill att det anställs 18 000 lärarassistenter i grundskolan och gymnasiet som kan avlasta lärarna. Det meddelade partiledare Jan Björklund under sitt sommartal på Erstaterassen i Stockholm.

– Det skulle innebära att lärare kan koncentrera sig på undervisningen, säger han.

Jan Björklund laverade en skolnyhet under sitt sommartal i Stockholm. För att avlasta och underlätta för lärare och för att höja statusen kring yrket föreslår partiet att det ska anställas 18 000 lärarassistenter i grundskolan och gymnasiet. Det handlar om en satsning på 3,1 miljarder kronor per år. 

– Det skulle innebära att lärare kan koncentrera sig på undervisningen, att förbereda och genomföra bra lektioner. Samtidigt kan andra yrkeskategorier ta hand om andra arbetsuppgifter i skolan. Då ökar lärarnas attraktionskraft, säger Björklund och fortsätter:

– Låt lärarna vara lärare, lärarna ska undervisa, och då kommer fler elever klara skolan. Det är därför Liberalerna sätter skolan först.

Enligt Björklund var det 18 866 elever som lämnade grundskolan förra året utan att ha behörighet till gymnasiet. 

– Det är 700 fyllda klassrum. Var sjätte elev. De har aldrig tidigare varit så många. Klassresan ska börja i klassrummen, men istället slår skolporten igen de drömmarna när terminen tar slut, säger Björklund och fortsätter:

– I jämlikhetens namn har det varit fult att låta elever på gymnasiet att läsa yrkesprogram. Alla ska tryckas in in i samma form. Resultatet har blivit att väldigt många fler elever slås ut i den svenska skolan, säger han. 

Jan Björklund lyfte också problemet med att det idag är för lätt att komma in på lärarutbildningen. Han säger att han är orolig för den lärarkår som Sverige kan få i framtiden eftersom i princip alla som söker utbildningen kommer in på utbildningen. Björklund säger att antagningskraven är alldeles för låga och måste höjas, och att även anställningsvillkoren måste höjas. Det är det enda sättet, enligt Björklund, att få både fler och lämpliga lärare. 

– Det ska vara lika svårt att komma in på lärarutbildningen som att få biljetter till Mello-festivalen, säger han.