Försvarsministern positiv till BAE:s möjligheter att sälja stridsfordon till USA

1:02 min

Den amerikanska armen har visat intresse för BAE Systems Hägglunds stridsfordon 90. BAE har lämnat en första information till USA och idag var försvarsminister Peter Hultqvist i Örnsköldsvik för att bekanta sig med verksamheten.

USA:s intresse för stridsfordon 90 kan ha en koppling till det svenska försvarets köp av ett markbundet luftvärnssystem från USA.

Enligt uppgifter i tidningen Dagens industri, ska USA ersätta sitt stridsfordon Bradley och det är här BAE Systems kommer in i bilden. BAE har skickat en första information till USA.

– Vi har i grunden ett bra samarbete med USA när det gäller inköp av materiel, säger försvarsminister Peter Hultqvist till P4 Västernorrland.

Det svenska försvaret har precis bestämt sig för att köpa in ett markbundet luftvärnssystem från USA. När det gäller köp av fordon och materiel gällande försvaret, skrivs det ofta in att motköp ska förekomma. Det här skulle kunna förbättra BAE Systems möjligheter att få sälja stridsfordon 90 till USA.

– I sådana här processer är det ju upphandlingssystem som gäller. Men jag hoppas att BAE Systems Hägglunds ska vara framgångsrika i sina kommande kontakter med USA, säger Peter Hultqvist.