Fler journalister gripna i Minsk

1:38 min

I dag fortsatte gripanden av journalister i Vitrysslands huvudstad Minsk.
Igår arresterades flera medarbetare på välkända nyhetssajter. Europarådet för mänskliga rättigheter kräver att de omedelbart släpps.

Klockan halv nio i morse, lokal tid, kom utredarna hem till frilansjournalisten Pavel Bykovskij med order om att genomföra en husrannsakan. En och en halv timme senare kom nyheten att en annan journalist, Aleksej Zjukov, gripits tillsammans med sin fru. Enligt Radio Svoboda ska i morse ytterligare fyra journalister vid nyhetssajten Realt.by hämtats av polis.

Sedan igår sitter redan flera journalister häktade efter de husrannsakningar som genomfördes mot bland annat de oberoende nyhetssajterna Tut.by och Belapan.

De ankagelser som hittills presenterats handlar om att journalisterna, utan att betala, ska ha gått in på den statliga nyhetsbyrån Belta:s betaltjänster och därmed brutit mot lagen. Anklagelserna har mötts av stor skepsism bland de gripnas kollegor. Den vitryska journalisten Irina Chalip skriver i den ryska tidningen Novaja Gazeta att de officiella anklagelserna bara är en förevändning för att gripa journalisterna.

I går kom fördömanden från flera håll. Bland annat uppmanade Europarådet för mänskliga rättigheter att omedelbart släppa de gripna. "Pressfriheten är en av de allra viktigaste rättigheterna i ett demokratiskt samhälle och måste efterlevas i hela Europa", sa rådet i ett uttalande. Enligt organisationen Reportrar utan gränser är det som skett ett tydligt försök att skrämma oberoende medier. På Reportrar utan gränsers lista över pressfriheten i världen hamnar Vitryssland bland 180 länder på plats 155.