Dansk Folkeparti vill införa fängelsestraff för att bära burka och niqab

1:10 min

I fredags utfärdades den första boten för att bära niqab i Danmark och efter att en fransman erbjudit sig att betala alla böter, vill Dansk Folkeparti nu höja straffet till fängelse.

Redan innan maskeringsförbudet, som gör det olagligt att bära niqab och burka, började gälla i Danmark förra veckan, meddelade algerisk/franska Rachid Nekkaz att han kommer betala de böter som döms ut.

2010 startade Nekkaz en organisation som vid flera tillfällen har betalat böter för burka eller niqabklädda kvinnor i Belgien och Frankrike.

Efter att den första danska kvinnan dömts att betala 1 000 danska kronor för att bära niqab i danska Hörsholm norr om Köpenhamn i fredags, bekräftade Rachid Nekkaz för den danska tidningen Berlingske Tidende att han kommer till Danmark i september för att betala.

Det har satt igång den politiska debatten om maskeringsförbudet igen. Dansk Folkepartis utlänningsordförande Martin Henriksen menar att det undergräver den danska lagen och vill att dansk gränspolis avisar Rachid Nekkaz.

– Om någon betalar bötern åt den som har fått den, så försvinner ju sanktionen och det är inte hållbart, säger Martin Henriksen till Danska Tv2 och nu uppmanar han regeringen att överväga om man borde införa fängelsestraff istället för böter för den som bryter mot lagen.

Dansk Folkeparti har redan tidigare velat ha fängelsestraff på upp till 14 dagar vid upprepade överträdelser av lagen. Och utlännings- och integrationsordförande Marcus Knuth från regeringspartiet Venstre, bekräftar för nyhetsbyrån Ritzau, att det kan bli aktuellt att titta på ett mildare typ av fängelsestraff framöver.