USA pekar ut Ryssland för nervgiftsattack – och inför nya sanktioner

1:59 min

USA har beslutat att införa ytterliga hårda sanktioner mot Ryssland – den här gången med anledning av nervgiftattacken i Salisbury i Storbritannien tidigare i år.

Sanktionerna kommer att träda i kraft i slutet av augusti men kan sedan komma att skärpas.

Bara några dagar efter nervgiftattacken mot Sergej Skripal och hans dotter utvisade USA 60 ryska diplomater, det efter att Storbritannien lade skulden på Ryssland. Men det är först nu som USA officiellt anklagar Ryssland för att ha organiserat attacken, något som man i Moskva hela tiden starkt förnekat.

Amerikansk lag säger att länder som använt kemiska vapen ska utsättas för bestraffning och därför meddelade det amerikanska utrikesdepartementet att man nu kommer att införa en ny omgång av sanktioner mot Ryssland.

Enligt tidningen New York Times kan sanktionerna innebära att hälften av USA:s nuvarande export till Ryssland på sju miljarder dollar kan stoppas. Det gäller produkter som på något sätt kan ha militär- eller säkerhetspolitisk användning.

I en andra omgång kan sanktionerna bli ännu mer omfattande och stoppa nästan all handel. Det skulle i så fall ske till exempel om Ryssland inte tillåter internationella observatörer att undersöka landets anläggningar inom området kemisk krigföring.

USA har redan tidigare infört sanktioner mot Ryssland i flera omgångar och också med anledningen av fallet Skripal.

Både Sergej Skripal och hans dotter Julia överlevde nervgiftattacken; däremot har en kvinna avlidit som långt senare av misstag kom i kontakt med vad den brittiska polisen säger var samma substans.

De nya amerikanska sanktionerna har drivits igenom efter krav från kongressen. President Trump har inte uttalat sig om beslutet som uppenbart strider mot hans uttalade önskan om att förbättra relationerna till Ryssland.