Rysk ilska mot amerikanska sanktioner

2:18 min

Från rysk sida reagerar man med ilska på de nya sanktioner som den amerikanska ledningen presenterade igår. Man anklagar USA för att inte presentera några som helst bevis mot Ryssland.

Ryska nyhetsprogrammet Vesti citerar det uttalande som kom från Rysslands ambassad i Washington och där man kallar de nya amerikanska sanktionera för "drakoniska" och anklagelserna mot Ryssland för helt grundlösa.

– Vi anser att den här nya omgången sanktioner är helt oacceptabla och olagliga, säger president Vladimir Putins pressekreterare Dmitrij Peskov till tv-kanalen Rossija 24.

– Vi tillbakavisar, återigen, alla anklagelser om att den ryska staten skulle ha något att göra med det som hände i Salisbury.

De nya sanktionerna kommer efter att man från amerikansk sida nu har slagit fast att det var ett otillåtet kemiskt vapen som användes mot den ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury tidigare i år. Och man pekar ut Ryssland som ansvarigt för nervgiftsattacken.

De båda ska ha utsatts för det dödliga nervgiftet Novitjok som utvecklades i Sovjetunionen på 1970-talet. Skripal och hans dotter överlevde.

Den ryska ledningen har hela tiden nekat till all inblandning och sagt att det helt saknas bevis för anklagelserna.

Konstantin Kosatjev, ordförande för utrikesutskottet i det ryska parlamentets överhus, säger till nyhetsbyrån Interfax att USA genom sitt agerande framstår som en polisstat som skipar rättvisa genom lynchning, det vill säga helt utomrättsligt.

Om Ryssland inte går USA till mötes kan sanktionerna utökas ytterligare. Bland annat hotar man från amerikansk sida med att stoppa alla flygningar med det statliga ryska bolaget Aeroflot till USA.

De nya sanktionerna kommer trots president Donald Trumps uttalade vilja att förbättra relationen med Ryssland. I veckan har den republikanske senatorn Rand Paul varit i Moskva och fört samtal med ryska parlamentariker. Bland annat kallade han den amerikanska sanktionspolitiken för "hysterisk". Han överlämnade också ett brev från president Trump till Rysslands president Vladimir Putin, innehållande förslag om vidare samarbete.

Marknaden i Moskva reagerade negativt på nyheten om nya sanktioner. Rubeln föll i morse till sin lägsta notering mot dollarn sedan i november 2016.