"Gud i himmelen tillät inte detta"

2:16 min

Med 38 röster mot 31 röstade Argentinas senat i morse svensk tid nej till förslaget att legalisera abort, efter 16 timmars debatt. Två ledamöter lade ner sina röster.

– Jag känner mig väldigt glad och nöjd. Gud i himmelen tillät inte detta för det är han som ger liv och det är han som tar liv, sa abortmotståndaren Lys Maria Mareco till Reuters efter omröstningen.

Idag är abort bara tillåtet i Argentina vid våldtäkt, om kvinnans liv är i fara eller om fostret är missbildat. Förslaget om fri abort till och med vecka fjorton gick i juni med knapp marginal igenom i underhuset efter en maratondebatt. Även i senaten drog debatten ut på tiden.

Den här lagen varken tvingar eller rekommenderar någon att genomföra en abort. Det enda den gör är att försvara rätten att välja. Utan den kommer vi att bidra till fler olagliga aborter, sa senatorn Norma Durango under debatten.

Enligt Argentinas hälsodepartement genomförs minst 350 000 illegala aborter varje år – medan människorättsorganisationer uppskattar dem till runt en halv miljon, varav ett hundratal leder till att kvinnan dör.

Den kvinnorättsrörelse som drivit fram förslaget, vars ljusgröna färger blivit en symbol för kampen för kvinnors rätt att själva bestämma över sina kroppar, firade stort efter vinsten i underhuset. Trots det stora bakslag som den mer konservativa senatens nej innebär för rörelsen, anser många att det i sig är en vinst att ha kunnat ta frågan så här pass långt i landet som påven kommer ifrån och där katolska kyrkan haft ett stort inflytande.

– Man har brutit tystnaden kring en extremt känslig fråga. Det gör att människors attityder på sikt förändras när man förstår att det här handlar om kvinnors liv, hälsa och rättigheter, säger Katarina Bergehed, sakkunnig på området hos svenska Amnesty.

Hon tror också att vi snart kommer att få se nya omarbetade lagförslag, där främst antalet veckor för fri abort kan komma att minska.

– Sista ordet är inte sagt. Gräsrotsrörelsen med internationellt stöd kommer att fortsätta sin kamp för att få rätten att bestämma över sin egen kropp, säger Katarina Bergehed.

Det var också vad som hördes bland många kvinnorättsaktivister efter omröstningen: "Det är inte över". Aborträttsfrågan har drivits på av en feministisk rörelse som tagit allt mer plats i Argentina de senaste åren, bland annat genom stora protester mot de mord och det våld som kvinnor utsätts för.

I dagsläget är Kuba och Uruguay de enda latinamerikanska länder där kvinnor har rätt till abort mer än i sällsynta fall. Även Mexico City har fri abort.