Studie: Personer som får diabetes tidigt lever kortare liv

2:17 min

Den som drabbas av typ 1-diabetes i tidig ålder lever kortare liv och det är värre för kvinnor än män, det visar en ny studie från Göteborgs Universitet.

Studien från Göteborgs Universitet har jämfört drygt 30 000 personer med typ 1-diabetes med 135 000 personer utan sjukdomen, och enligt studien dör kvinnor som utvecklar sjukdomen i tidig ålder – i genomsnitt 18 år tidigare än en person utan diabetes – och för män handlar det om drygt 14 år.

– Flickor som får typ 1-diabetes innan tio års ålder förlorar nästan 18 levnadsår och pojkar som utvecklar typ 1-diabetes innan tio års ålder förlorar lite över 14 levnadsår, säger Araz Rawshani, läkare och forskare vid Göteborgs Universitet.

– Det betyder att det här är en mycket allvarlig sjukdom och vi har också studerat hur stor risken är för de här individerna att drabbas av hjärtattack, stroke och andra komplikationer, fortsätter han.

Diabetikers genomsnittliga livslängd är mycket lägre än personer utan sjukdomen, men det beror också på att varje ung person som avlider i till exempel hjärt- och kärlsjukdomar drar ner genomsnittet. Så i absoluta tal är det trots allt relativt få diabetiker som avlider i ung vuxen ålder.

Gun Forsander, docent och överläkare på Drottning Silvias barnsjukhus vid Sahlgrenska har mångårig erfarenhet av att arbeta med diabetesdrabbade barn, och studiens resultat förvånar henne inte.

 – Det är starka siffror som presenteras jag är inte så förvånad. Vi som arbetar med diabetes vet att det är en svår sjukdom. Det som är positivt är att vi ändå vet att siffrorna för dagens barn ändå är bättre än tidigare, så chanserna för dagens barn under tio år – som den här studien framförallt handlar om – går en betydligt bättre framtid till mötes än gårdagens barn, säger hon.