Efter brevlådeliknelsen: Johnson kan utredas

1:23 min

Storbritanniens tidigare utrikesminister Boris Johnson kan komma att utredas, efter hans uppmärksammade tidningskrönika där Johnson gjorde liknelser mellan kvinnor i burka och brevlådor.

Det är hans eget parti Tories som överväger en utredning, efter klagomål om att Johnson brutit mot partiets uppförandekod.

Flera brittiska medier rapporterar i dag att Boris Johnsons kommentarer om kvinnor med ansiktstäckande kläder kommer att bli föremål för granskning av hans eget parti, konservativa Tories.

Krav om en sådan undersökning har kommit från många håll. I en del fall med uppmaningen att sparka ut Boris Johnson från partiet. Frågan är om Johnson brutit mot partiets uppförandekod som säjer att dess företrädare ska utgöra goda exempel, och visa respekt och tolerans och inte mobba eller diskriminera andra.

Det var i måndags som Boris Johnson skrev att kvinnor som bär burka ser ut som brevlådor, eller bankrånare, samtidigt som han i krönikan försvarade allas rätt att klä sig som man vill.

Johnson är känd för sitt färgstarka och ofta provokativa språkbruk, en uteslutning skulle bokstavligen göra honom till politisk vilde i det brittiska parlamentet. Men att partiet skulle gå så långt är osannolikt. Hittills finns inte heller någon officiell bekräftelse på att Boris Johnson kommer att bli föremål för utredning.