USA vill ha en rymdstyrka inom två år

1:48 min

USA vill bygga upp en ny gren inom militären som ska verka inom rymden – och ambitionen är att grunderna till den ska stå klara om två år.

– Rymden har förändrats från en fredlig och öppen miljö till en trång och fientlig. Amerikanska intressen i rymden är hotade som aldrig tidigare, sa vicepresidenten Mike Pence i ett tal inför generalerna i Pentagon.

Om man går vidare med planerna skulle det vara första gången sedan 1940-talet då det amerikanska flygvapnet bildades, som den amerikanska försvarsmakten skulle få ett nytt vapenslag.

Men förslaget är inte helt okontroversiellt. Både inom militären och president Trumps republikanska parti finns ett motstånd mot en rymdstyrka som kritikerna menar bland annat skulle ta kraft och resurser från mer jordnära verksamhet. En ny militär gren skulle dessutom kräva kongressens godkännande något som är tveksamt om det skulle gå att få igenom.

Rymdstyrkan skulle, om den blir av, få egna uniformer, egen budget och en egen befälsstruktur och Trump-administrationen hoppas att grunderna till den ska stå klara om två år. Mike Pence citerade president Trump i sitt tal.

– Det räcker inte med amerikansk närvaro i rymden , vi måste ha amerikansk dominans i rymden och det kommer vi att få, sa han