Ryska ungdomar anklagas för att ha försökt störta makten

2:18 min

I Ryssland misstänks en grupp unga människor för att ha skapat en extremistorganisation med syfte att störta makten.

Men deras försvarare menar att alltihop är iscensatt av den ryska polisen.

– Skam, skam, skam hördes ropen utanför rättssalen i Moskva när domaren just meddelat att Anna Pavlikova ska förbli häktad i ytterligare en dryg månad. Själv tog den misstänkta emot beskedet inne i en glasförsedd bur med en polisman som vakt utanför.

Anna Pavlikova, 17 år när hon greps, ska enligt åklagaren tillsammans med nio andra, ha varit med och bildat extremistorganisationen "Den nya storheten" med målet att störta landets ledning.

Anna Pavlikova ingick mycket riktigt i en chattgrupp på nätet tillsammans med likasinnade som bland annat diskuterade vilka demonstrationer de borde gå på. Men det blev allvar på riktigt först när en man under namnet Ruslan gick med i gruppen som det började hända saker på allvar. Han skaffade gruppen en möteslokal, delade ut arbetsuppgifter och skrev ett manifest där landets president och premiärminister ska ställas inför en tribunal.

Ruslan ska också ha hållit i en kurs för hur man tillverkar molotovcocktails. Men enligt ryska medier som grävt i fallet och enligt de misstänktas försvarare talar det mesta för att Ruslan i själva verket kommer från den ryska säkerhetstjänsten FSB. Han ska, menar de, ha hittat en lämplig grupp människor på nätet, skapat en extremistorganisation åt dem – för att sedan sätta dit dem.

Att det fanns en infiltratör i gruppen ska också framgå av utredningen, skriver flera ryska medier bland annat den oberoende tidningen Novaja Gazeta.

Fallet väcker nu allt större uppmärksamhet i Ryssland och flera kända människorättsförsvarare har gått ut och krävt att Anna Pavlikova samt en medåtalad 19-årig kvinna ska släppas ur häktet under utredningens gång. Hon och de andra misstänkta riskerar upp till tio års fängelse.