Sanktioner väcker oro bland många ryssar

1:28 min

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev anklagade i dag USA för att förbereda ett ekonomiskt krig mot Ryssland genom de nya sanktioner som presenterades häromdagen. Även om rysk ekonomi hittills klarat sig hyfsat trots omvärldens sanktioner väcker beskedet från Washington oro bland många ryssar.

– I första hand är det vanliga människor som drabbas. Titta bara på dollarkursen som far upp och ner. Vår levnadsstandard sjunker, säger Sergej som sitter på en bänk i en av Moskvas boulevarder och fortsätter:

I dag fortsatte rubeln för andra dagen i rad att förlora i värde mot dollarn och nådde sin lägstanivå på två år.

I går sa Rysslands finansminister Anton Siluanov att rysk ekonomi har anpassat sig och att den inte längre är så känslig för yttre faktorer. Och rysk ekonomi har återhämtat sig efter en rejäl nedgång som en följd av fallande oljepris och västvärldens sanktioner. Men tillväxten är fortfarande blygsam och beräknas enligt Världsbanken i år till 1,5 procent.

Särskilt stor oro väcker den andra omgång sanktioner som USA hotar med senare i höst och som kan komma att beröra den ryska banksektorn.

– Inte minst kan det påverka intresset från utländska investerare negativt, säger Natalja Akindinova vid Ekonomihögskolan i Moskva till affärstidningen Vedomosti.

Tidigare amerikanska sanktioner har varit ett svar på Rysslands agerande i Ukraina och på misstankar om inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Nu handlar det om nervgiftsattacken mot den ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury tidigare i år. USA, precis som Storbritannien, anklagar ryska staten för att ligga bakom.

Även om sanktionerna drabbar honom själv, tycker Moskvabon Sergej att Ryssland lite har sig själv att skylla.

– Vad skulle vi i Ukraina och göra?, säger han.

Han utesluter inte att Ryssland faktiskt kan ha något med nervgiftattacken i Storbritannien att göra, även om det hittills förnekats bestämt från officiellt håll.

– Men som vi säger, ingen rök utan eld.