Sjöstedt vill avskaffa vapenexporten

2:53 min

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är kritisk mot den hårdare migrationspolitiken, men vill inte ta bort myndigheters möjligheter att utföra id-kontroller i sökandet efter personer som fått avslagsbesked. 

Det framkom under Ekots partiledarintervjuer inför valet 2018 som började i dag.

Here you can hear the interview in English!

Det finns risk för "etnisk profilering" och "kontrollsamhälle" om polisen ska utföra kontrollerna på gator eller bussar, menar Sjöstedt. Men han är öppen för att de ska kunna utföras på exempelvis arbetsplatser. 

– Man upptäcker ju då och då att människor här är utan tillstånd. Och då ska man få lämna landet, så är det ju, säger han. 

– En del arbetsgivare missbrukar ju människors utsatta situation, och det måste finnas en kontroll. 

Vänsterpartiet har tidigare kritiserat regeringens beslut att ge polisen utökade befogenheter att göra bland annat arbetsplatskontroller.

– Vi har haft ett större fokus på att hitta de som utnyttjar de här människorna, det är där tyngdpunkten ska ligga, säger Sjöstedt.

Under Ekots partiledarutfrågning fick Sjöstedt också frågor om försvarspolitiken. Han svarade bland annat att han vill satsa på att bygga upp det svenska försvaret istället för att samarbeta med NATO. Den svenska exporten av vapen vill han dock avskaffa.

– Det realistiska målet under nästa mandatperiod är att totalförbjuda exporten till diktaturer, till länder som bryter mot mänskliga rättigheter och till länder som är i krig. Men vårt långsiktiga mål är naturligtvis att svensk vapenexport ska upphöra, säger han.

Men vem ska då leverera vapen till det starka försvar som ni skriver att ni vill ha? 

– Det får vara en kombination av att man tillverkar vissa vapen nationellt men också att man importerar vissa vapen.

Jonas Sjöstedt fick också svara på hur han ser på att Ung Vänster uppmanat sina medlemmar att "crash the party" och ta med exempelvis megafoner när Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson ska tala i Göteborg.

– Jag förutsätter att man kommer ha demonstrationer och manifestationer mot rasism på ett sätt som inte inskränker andras yttrandefrihet, säger Sjöstedt.

Men om man står med megafoner och ropar, stör man inte mötet då?

– Det är inte förbjudet att höras på en demonstration, i slutändan är det polisen på plats som avgör vad man får och inte får göra.

08:10 - Sjöstedt gästar Det politiska spelet (Facebook)

09:20 - Ring P1 med Jonas Sjöstedt