Klurigt finna rutinerna igen efter semestern

6:45 min
  • Glass i stora lass, choklad till kaffet och en öl till middagen, kanske?
  • Bästa tipsen för att komma tillbaka till vardagen efter semestern.
  • Hör Oskar Henriksson, legitimerad psykolog.

Nu är semestern onekligen över för många, och med det är vi många som försöker komma tillbaka till våra rutiner. Men det kan vara svårt att hitta tillbaka på en gång. Oskar Henriksson är psykolog och föreläser om bland annat motivation.

--Dels är det härligt att behålla ett flärdfullt liv, så att det inte bara blir lutherskt och tråkigt. Men det är uppenbart att motivation är en blandning av låg svårighetsgrad och högt belöningsvärde.

--Det finns massor med saker som är belönande med glass och alkohol, menar Oskar Henrikson, som själv kokat ihop en tredagarsvariant för att komma tillbaka.

Första dagen, för att hålla den låga svårighetsgraden och inte ha för mycket förväntningar på sig själv, vare sig det gäller hälsa eller prestationer på jobbet, då är jag duktig om jag överhuvudtaget kommer upp på morgonen, tar mig till jobbet och hälsar på kollegorna. Kanske kan jag också vara social med kollegor och unna sig något gott.

Dag två försöker sätta någon slags planering, planerar framåt och drar ner på excesserna. Dag tre, då börjar man faktiskt arbeta med sina arbetsuppgifter och kanske då också börjar träna lite, lite. Kanske går  eller cyklar till jobbet.

--Semester är väldigt bra för oss och då vill vi inte förstöra den effekten genom att ha en väldigt ha en luthersk förväntan om att prestera. Börja väldigt lite, bygg upp det successivt så att du behåller den sköna känslan, menar Oskar Henriksson.