Nazist åtalad för förberedelse till mord

3:24 min

En medelålders man, som är medlem i den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, har åtalats för bland annat förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Förundersökningen visar att den åtalade även haft dokument i sin dator med uppgifter om två journalister verksamma på Mittmedia. Karin Näslund är chefredaktör Mittmedia Västernorrland, där en av journalisterna arbetar.
 
 – Ja, jag kan ju konstatera att det här tyvärr är en ny verklighet för journalister och att vårt demokratiska uppdrag hotas och störs av antidemokratiska krafter, men att det inte kommer att hindra oss i vår yrkesutövning.

Vad gör ni för att skydda den här medarbetaren?

– Vi tar alla den här typen av händelser på allvar, men kommenterar aldrig vårt säkerhetsarbete eller hur vi samarbetar med polisen i sådana här fall.

Jobbar medarbetaren kvar på tidningen?

– Ja.
 
Även Säpo har varit inkopplad under förundersökningen, eftersom polisen hittat en typ av vapen hemma hos mannen av så kallad rörmodell. Det är ett vapen som är vanligt bland medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen och den åtalade mannen klassas som "ideologiskt motiverad aktör" hos Säpo.

Just därför tog man det också på stort allvar när polisen hittade mappar i mannens dator med namn på två journalister, tillsammans med bilder på deras bostäder. Mannen förnekar dock, i förundersökningen, all kännedom om mappen och säger sig inte haft någon avsikt att skada journalisterna.

Allt började i maj, när den misstänkte mannens vapenlicens gick ut. Vid en husrannsakan som polisen genomförde för att beslagta vapnet, hittades en stor mäng vapen, ammunition, grön laser och störningssökare. Men också fanor med Nordiska motståndsrörelsens emblem, militäruniformer och nazistisk litteratur.

Mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till grov misshandel. I stämningansökan är brottsrubriceringen ändrad till föreberedelse till mord.

Någon målsägande, alltså namn på den person som brottet antas vara riktat mot, finns dock inte angiven. Och åklagaren vill inte svara på några frågor innan huvudförhandlingen, som inleds den 23 augusti vid Sundsvalls tingsrätt.

Mannens advokat, Mikael Westerlund, uppger att hans klient ställer sig helt avvisande till brottsmisstankarna.

– Vi förstår inte alls hur han kan vara misstänkt för förberedelse till mord och faktum är att åklagaren begärde honom häktad för det för några veckor sedan. Det blev han inte. Åklagaren har också begärt att han ska häktas för grovt vapenbrott. Det blev han inte. Han är häktad på andra misstankar och såvitt jag kan bedöma så är utredningsläget i dag i princip oförändrat jämfört med vad det var då.