M tar tillbaka kritik mot S-vallöfte om pensioner

2:32 min

Moderaterna tar tillbaka sin kritik mot ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften, att vissa pensionärer ska få upp till 600 kronor mer i månaden.

I pensionsgruppen har Moderaternas representant sagt att förslaget är orättvist och slår mot själva grundtanken i pensionssystemet, att storleken på pensionen ska motsvaras av hur mycket man jobbat.

Men nu säger den ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson att Moderaterna välkomnar förslaget.

– Jag tycker att vi ska diskutera alla förslag som partierna i pensionsgruppen har. Det här är ett intressant förslag, vi stänger inte dörren för det, säger Svantesson.

Er representant i pensionsgruppen har sagt att det inte är något bra förslag?

– Vi har inte sett alla detaljerna kring Socialdemokraternas förslag. Jag tycker vi ska diskutera det på djupet. Vi ser att många svenska pensionärer behöver få en förbättrad ekonomi, och därför står vi fast vid vad vi sa första maj, att det är ett intressant förslag.

De borgerliga partiernas representanter i pensionsgruppen, som hanterar förändringar i systemet, har alla sagt att Socialdemokraternas förslag från första maj är orättvist och slår mot själva grundtanken i pensionssystemet – att pensionens storlek ska bestämmas utifrån hur mycket en person har arbetat. Med förslaget kan pensionen bli lika stor oavsett hur lång tid en person har arbetat.

Den moderata partiledningen säger i dag alltså att den till skillnad från partiets representant i pensionsgruppen vill diskutera Socialdemokraternas förslag att pensionärer med månadsinkomst mellan 11 000 och 14 000 kronor ska få 600 kronor mer i månaden.

Det gör att det finns en större möjlighet för Socialdemokraternas förslag att förverkligas efter valet, men finansminister Magdalena Andersson (S) tycker det moderata beskedet är otydligt.

– Jag tycker att Sveriges pensionärer har rätt att få ett tydligt besked från Moderaterna. Tycker de att det är orättvist att de som jobbat ett helt liv ska få en rimlig pension, eller ställer de sig bakom vårt förslag? Här kräver jag ett tydligt besked från Moderaterna och de andra allianspartierna, säger socialdemokratiska finansministern Magdalena Andersson.

Alla förändringar i pensionssystemet måste behandlas i pensionsgruppen och de fyra borgerliga partierna plus Miljöpartiet och Socialdemokraterna måste nå enighet. Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna återstår att övertyga.

– Vi får inte skapa situationer där det blir orättvisa och där vissa inte kommer att få bonusen och ställa sig frågan "Varför jobbade jag extra, varför jobbade jag heltid i stället för deltid - när jag ändå inte får mer i pension?" Det är orimligt, säger Liberalernas Mats Persson.