Stora översvämningar i Asien

1:55 min

I Indien har 37 personer omkommit i översvämningar i delstaten Kerala. Sen juni har 175 personer dött till följd av monsunregnet.

I en liten by i Keralas Wayanaddistrikt har över 1200 bybor samlats i ett läger. De har varit här sen i torsdags, säger Sasmat till nyhetsbyrån Reuters. Han sitter i byrådet och berättar att de har fått hjälp av flera organisationer med att ta hand om de bybor som inte har någon annanstans att ta vägen. Byn ligger praktiskt taget under vatten.

Monsunsäsongen i delstaten Kerala har blivit värre i år. Stora regnmängder den senaste veckan har tvingat myndigheterna att släppa ut vatten från 27 reservoarer som översvämmats.

Monsunregnet, som förutom översvämningar även orsakat flera jordskred, har tvingat tiotusentals att lämna sina hem i den indiska delstaten. Sen i juni har minst 175 personer omkommit i översvämningarna.

Men det är inte enbart i Indien som monsunregnet orsakat förödelse och tvingat människor på flykt. I Myanmar, eller Burma, har över 20 personer omkommit och närmare 150 000 människor tvingats lämna sina hem på grund av översvämningar längs Mekongfloden.

I juli fick de enorma regnmängderna en damm i Laos att brista. Närmare 30 personer omkom och över 6000 människor tvingades fly sina bortspolade byar. Översvämningarna nådde Kambodja och tvingade tusentals att fly undan vattenmassorna även där.

Även Vietnam och Thailand har drabbats av översvämningar. Monsunsäsongen i Asien sträcker sig från juni ända fram till september.