Talibanerna har attackerat strategisk stad

1:54 min

I Afghanistan pågår hårda strider i staden Ghazni efter att talibaner gått till attack. Det är just nu oklart om regeringsstyrkor eller talibanerna har kontroll över staden.

– Byggnader brann och döda kroppar låg överallt i Ghazni, berättar ögonvittnet Abdul Wakil för nyhetsbyrån Reuters. Han är en av de som lyckats fly staden. Han bekräftar rapporter om intensiva strider mellan regeringsstyrkor och Talibanerna.

Den afghanska TV-kanalen 1TV uppger att över 100 dödats av talibanerna, bland de finns tiotals civila. Även talibanerna uppges ha många döda. I tre dagar har all kommunikation till och från staden varit nästan omöjlig.

Striderna började i fredags när talibanerna attackerade staden Ghazni från flera håll. De slog snabbt ut telefonmaster och motorvägen till huvudstaden Kabul, knappt två timmars bilfärd bort, har minerats för att hindra förstärkningen till regeringsstyrkorna.

Både talibanerna och regeringsstyrkor hävdar att man har kontroll över staden. Uppgifter som i nuläget är svåra att bekräfta. En företrädare för den afghanska armén, general Sharif Yaftali, uppgav under söndagen att samtliga myndighetsbyggnader var under deras kontroll uppger afghanska medier. Han uppgav även att talibanerna gömmer sig i folks hem. Regeringsstyrkor söker igenom staden, hus för hus, sa generalen.

Motorvägen som binder Kabul till landets södra delar går igenom Ghazni. Staden är därför strategiskt viktig.