Ryskt mediebolag vill se nät-amnesti

2:02 min

Allt fler människor i Ryssland åtalas och döms för bilder och texter som de publicerat eller återgett på sociala medier. Nu har det gått så lång att ett av landets största internetbolag har reagerat och krävt en amnesti.

"Hej, jag heter Masja, jag är 23 år – och extremist".

Så presenterar sig numera Maria Motuznaja på mikrobloggen Twitter. Hon kommer från Barnaul i Sibirien och ställs snart inför rätta, åtalad för att ha väckt hat mot, i det här fallet, troende.

Brottet består i nio bilder som Maria Motuznaja publicerat på sociala medier, bland annat föreställande en ortodox präst med tillhörande text: "Drömde du också som barn om att bli affärsman". Den ryskortodoxa kyrkan är känd för sin stora förmögenhet.

Men Maria Motuznaja är långt ifrån ensam. Nästan dagligen kan man läsa om liknande fall runt om i Ryssland. En snabb sökning på nätet berättar om en 21-årig man i Orjol och en 46-årig man från Tver som nu i veckan åtalats på motsvarande sätt för något de skrivit eller återgett i sociala medier.

För några dagar sedan reagerade företaget Mail.ru som bland annat driver den populära sajten Vkontakte, Rysslands eget svar på Facebook. I ett pressmeddelande uppmanade företaget rättsväsendet att sluta väcka åtal för vad människor delar och gillar på nätet och efterfrågade en amnesti för dem som redan dömts.

Liknande förslag har hörts från ryska parlamentariker och frågan togs upp i det årliga ring-in-programmet med president Vladimir Putin i rysk tv. Putin sa då  att han inte heller tycker att lagarna ska tolkas på ett absurt sätt, men betonade samtidigt vikten av att motverka extremism i alla former.

Lagparagraferna som används har funnits länge. Att de används oftare nu än tidigare beror, enligt Andrej Kolesnikov vid den internationella tankesmedjan Carnegie, på den allmänna politiska atmosfären som i Ryssland blivit alltmer konservativ och bestraffande.

– Domstolarna i vårt land har blivit till instrument i maktens händer, säger Andrej Kolesnikov.