Högerextremister utbuade i USA

2:10 min

Ett år efter de våldsamma vit makt marscherna i Charlottesville genomförde högerextremister igår en ny manifestation, denna gång i Washington. Men bara något tiotal dök upp, rapporterar vår korrespondent.

Några tusen motdemonstranter var redan på plats i en park precis vid Vita huset när vitmaktanhängarna dök upp och möttes av talkörer som "Nazister åk hem!".

– Vitmaktsanhängarna har ingen plats i vår stad eller i det amerikanska samhället och jag vill göra vad jag kan för att de ska veta att de är ovälkomna och att vi kommer att bekämpa dem, säger Jessica som är statstjänsteman.

Polisen hade mobiliserat stort för att undvika en upprepning av vad som hände förra året när vitmaktanhängare marscherade genom Charlottesville i Virginia och en motdemonstrant dödades och flera skadades.

Bägge grupperna samlades i samma park men de var åtskilda av avspärrningar och ridande poliser och inga våldsamheter kunde noteras.

Vitmaktanhängarna hade anmält att de skulle bli runt 400 men bara några tiotal dök upp. De hade ett kort möte och sedan åkte de iväg, eskorterade av polisen.

Många bland motdemonstranterna jublade men inte alla tyckte det var skäl att fira en seger.

– Det här är inte något direkt "lyckligt slut" för verkligheten är att nu kommer vi alla åka hem till våra bostadsområden där levnadsvillkoren är helt olika, och det beroende på vitmaktssystemet, säger Milton som är lärare i sydöstra Washington, den fattigaste delen av staden och som helt domineras av afroamerikaner.