Svenska läkare har träffat Gui Minhai

1:39 min

Den fängslade svensk-kinesiska bokförläggaren Gui Minhai besöktes i dag, måndag, av svensk medicinsk personal. Det berättade utrikesminister Margot Wallström i ett skriftligt uttalande tidigare i dag

Den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai sitter fängslad i Kina.

– Det jag kan säga är att läkarbesöket genomfördes på kinesiskt sjukhus under måndagen. Hur vi kommer agera utifrån det här eller hur vi kommer agera fortsättningsvis är inget som jag går in i detaljer kring, säger Patric Nilsson, presschef på Utrikesdepartementet.

Gui Minhai, som är svensk medborgare, försvann i oktober 2015 från Pattya i Thailand där han har en lägenhet. Det visade sig senare att han var fängslad i Kina och framträdde i början av 2016 i kinesisk stats-tv där han erkände en trafikförseelse. 2017 uppgav Kinesiska myndigheter att Gui Minhai släppts fri, men i januari i år greps han igen.

Utrikesministern säger i sitt skriftliga uttalande att detta är välkommet att besöket av svensk medicinsk personal kunde genomföras, men att kravet på hans frigivning kvarstår. I övrigt vill inte utrikesministern kommentera ärendet. Även UD:s presschef Patric Nilsson är fåordig och hänvisar till rådande sekretess.

– Ett framsteg, ja det får man väl säga utifrån ramen att tycker att det varit otroligt prioriterat att genomföra det här besöket, säger han.

– Men jag kan säga att vårt krav angående hans situation så är det att han måste släppas fri för att få möjligheten att återförenas med sin familj, säger Patric Nilsson.