(V)ill minska bankernas vinst med finsk metod

3:54 min

Vänsterpartiet vill ändra systemet för bostadslån. I fortsättningen borde alla banker tvingas redovisa sin inlåningsränta och och därutöver ett påslag inför förhandlingarna med låntagaren. I Finland där systemet finns är lånekostnaderna klart lägre än i Sverige, enligt partiledaren Jonas Sjöstedt.

I Sverige skulle bankerna enligt Jonas Sjöstedt tvingas utgå från den gemensamma inlånsränta som alla banker har – stibor – och sedan skriftligen lägga på ett påslag till kunden som sedan lätt kan jämföra de olika bankernas förslag och förhandla.

I dag redovisar svenska banker sin genomsnittliga låneränta. Så kunderna ha redan möjlighet att jämföra, men Sjöstedt menar att kostnaden ändå skulle påverkas och hänvisar till att lån på två miljoner kronor idag är knappt 15000 kronor billigare per år i Finland än i Sverige.

Jonas Sjöstedt fick också svara på hur han ser på att Ung Vänster uppmanat att medlemmar att citat "crash the party" och ta med exempelvis megafoner när Jimmie Åkesson ska tala i Göteborg.