Fortsatt svårt att hitta studentbostad

2:20 min

Nästa vecka kommer tusentals nyantagna studenter att påbörja sina högskolestudier. För många av dem väntar en kaotisk tid i jakt på bostad på studieorten.

Men det har byggts många nya studentbostäder de senaste åren, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).
 
– De senaste åren har det byggts väldigt många nya studentbostäder. Vad staten har gjort, det är att vi har gett ett uppdrag till Akademiska hus, ett statligt företag, att bygga studentbostäder. Det har de verkligen tagit på allvar, så de har nu i plan att bygga över 25 000 nya bostäder.
 
Akademiska hus hade aldrig sysslat med studentbostäder, när man hösten 2014 fick i uppdrag av regeringen att inventera behovet av sådana bostäder runt om i landet. Men också att aktivt delta i att bygga fler.

Fram till 2021 räknar Akademiska hus med att färdigställa 11 000 studentbostäder, i sju av de större universitetsstäderna. En del är redan klara. Ytterligare 10 000 bostäder planeras under tiden fram till 2026.

Hälften av produktionen gäller enskilt boende i små lägenheter om cirka 20 kvadratmeter. Resten är kollektivboende för två till sex personer. Målsättningen är hyror på max 5 000 kronor i månaden, alltså hälften av studiemedelsbeloppet.
 
Även om det alltså byggs fler bostäder för studenter än på länge, så är behovet ännu större. Ekot har ringt runt till kårer och bostadsbolag i de större studentstäderna.

I Uppsala är trycket i år ungefär detsamma som de senaste åren. I Lund är antalet nya studenter som köar något färre än vanligt.

Även i Stockholm är läget inför höstterminen något ljusare eftersom många nya bostäder blev klara vid årsskiftet. Men det finns bara 19 000 studentbostäder att fördela på 90 000 studenter i området, säger Andreas Moilanen som är ordförande för Stockholms studentkårers centralorganisation. Det skapar långa köer.

– Som vi ser i dagsläget är det ungefär 13 månader för att få ett korridorsrum på ett studentboende. Och det är ju väldigt lång tid om du flyttar till Stockholm från andra delar av landet och då behöver söka andrahandskontrakt eller behöver bo hos släktingar eller vänner eller i andra osäkra bostadsformer.