Här tänds bilarna på av maskerade ungdomar

1:14 min

Under måndagskvällen larmades polis och räddningstjänst till ett flertal bilbränder i Västsverige, och polisen uppskattar att uppemot 100 bilar sattes i brand i Göteborgsområdet, i Trollhättan, i Lysekil och i Falkenberg.

På filmen syns ett flertal maskerade ungdomar tända på bilar på Frölunda torg i Göteborg.

Enligt räddningstjänsten Storgöteborg är det många som har hört av sig till polisen med information.

– Vi har ett gediget spaningsarbete framför oss. Många har ringt polisen, filmat och fotat ungdomarna. Viktigt att tillägga är att ingen rapporterats skadad på någon av platserna. Det är ändå positivt, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.

– Vi har identifierat flera av de ungdomar som befunnit sig i närheten av bilbränderna i Frölunda, Mölndal och Trollhättan.

Ungdomarna är från området och kända av polisen sedan tidigare. Många av dem är under 18 år, säger hon. Ännu är ingen gripen, men polisen har besökt föräldrarna till flera av ungdomarna.

– Det är en modell som vi jobbar efter. Vi kallar det för orossamtal. Vi knackar på hemma hos föräldrarna och pratar med dem om deras barns situation, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.

På frågan om polisen ser en risk för att fenomenet med bilbränder ska sprida sig svarar Ulla Brehm att det är svårt att spekulera i.

– Vi är förberedda och har goda kunskaper om områdena där oroligheterna uppstår. Vi har även god personkännedom. Tillsammans med övriga samhället ska vi se till att stävja de här oroligheterna, säger hon.