Tyska ensamstående föräldrar blir fler

7:24 min
  • Officiellt är det i huvudsak mammorna som tar hand om barnen
    i Tyskland.
  • Men verkligheten visar att en förändring är på gång.
  • Vår utsända Luise Steinberger gav sig ut i Berlin och mötte en verklighet som är mer mångfacetterad.

Andelen ensamstående föräldrar ökar i Tyskland. Enligt ny statistik växer vart fjärde barn idag upp med bara en förälder och i nio fall av tio är den föräldern en mamma. Överhuvudtaget är de som tar hand om barnen mammorna. Det är den bild som ges officiellt och för det mesta i media. Men stämmer den? 
 
–- Ja, det är också mitt intryck att det i Tyskland mest är mammorna som tar hand om barnen, säger Sahra, som tillsammans med sin kompis Sabrina drar barnvagn genom Berlin. Men jag har också intrycket att det blir allt fler pappor som tar föräldraledigt och tillbringar tid med sina barn. Men huvudsakligen är det mammorna, säger hon.

Och själv är hon det bästa exemplet skrattar hon.

–- Min man är visserligen också med min dotter mycket, men för det mesta är jag också med då, berättar hon.

Det är hon som är föräldraledig, i ytterligare två veckor, sedan är föräldraledigheten slut och hon ska börja jobba igen. Dottern kommer att gå på dagis, en plats har de turligen hittat, för det är inte lätt.

Anja sitter på en bänk i lekparken med sin väninna och tittar på när hennes barn leker. Hon håller med om att något håller på att förändras. Inte är det så längre att alla mammor slutar helt att jobba när barnen kommer.

–- Jag vet inte, visst är det tradition att mammorna är hemma. Men jag själv jobbar, berättar hon.

Att hon sitter här idag är för att hon har tagit en semesterdag. Hennes två barn går på dagis i vanliga fall. Och hemma är det än den ena än den andra som gör mera i hushållet och tar hand om barnen. Det finns ingen fast regel, men både hon och hennes man är med, berättar Anja.
 
På Väterzentrum Berlin, en mötesplats för pappor, tar Eberhard Schäfer emot. Han har startat det här centret för att stötta en förändring som han väldigt tydligt ser, säger han. Vad som är en familj, det förändras. Och det märks väldigt tydligt när par separerar, vilket paren gör ungefär i samma utsträckning som i Sverige. 
 
–- Begreppet ensamstående förälder är en så stark förenkling att den inte täcker verkligheten längre, menar Eberhard Schäfer och förklarar. Egentligen är det vid separationer bara ungefär 20 procent av barnen som inte träffar den ena föräldern alls. Så 80 procent av barnen uppfostras i praktiken av båda föräldrarna. Det statistiska begreppet "ensamförälder" kommer sig enbart av hur myndigheterna räknar: ok här är ett eller flera barn skrivna på samma adress som bara en vuxen. Sä länge mitt barn är skriven med bara mig - är jag den ensamstående pappan. Bullshit!
 
Vad är då den vanliga lösningen vid separationer, enligt Eberhard Schäfer?
 
Fram till för tio år sedan var standardlösningen att barnen är övervägande hos mamman, och varannan helg är de hos pappan. Plus kanske några helgdagar.  
 
De senaste tio åren har väldigt mycket ändrats. Föräldrar hittar andra lösningar, växelvist boende, bonusfamiljer, att barnet sover på ett ställe, men pappan är med i vardagen ändå, allt möjligt. Men det har inte nått den officiella bilden i samhället riktigt ännu. Det vet bara de som hamnar i den sitsen - och de vet att andra också löser det på andra sätt. Man tar sina kompisar som förebild och gör som de gör. Men i statistiken dyker det inte upp, eftersom statistiken bara tittar på var barnen är skrivna.
 
Men nog är det så att det är flest mammor man ser med barnvagn och i lekparkerna i Tyskland än så länge?! Det bekräftar även Eberhard Schäfer.
 
–- Ofta är det pragmatiska överväganden som gör att mammorna stannar hemma. Kvinnan tjänar ofta mindre än mannen. Föräldrapenning betyder alltid att man får ut mindre än när man jobbar, och då förlorar man mindre när mamman tar föräldraledigt.
Och det förstärks också av skattelagstiftningen, eftersom gifta par beskattas gemensamt.

Man kan själv välja om båda ska betala samma skattesats, eller den högre inkomsten en lägre sats och den lägre inkomsten en högre procent. Oftast blir det mer kvar om man väljer den senare modellen. Men till slut lönar det sig nästan inte för den med lägre inkomst att jobba överhuvudtaget - och därför slutar hon.

Men, menar Eberhard Schäfer, egentligen är det inte reglerna och politiken som behöver ändras.

–- Vår föräldralagstiftning är toppen. Den är det inget fel på, den är nästan lika bra som den svenska, menar han. Utan det som spelar en mycket större roll i Tyskland är den modersbilden som finns fast förankrad i samhället. Den roll som mammorna ser sig själv i. Mammorna måste släppa taget och släppa in papporna, de måste låta papporna ta den plats de är så beredda att ta idag. Men mammorna har väldigt svårt att släppa taget i Tyskland.

Och det beror på en självbild som sitter djupt inpräntad, tror Eberhard Schäfer.

–- Det är ju lite provocerande, det jag säger nu. Men faktum är att det finns forskning som visar att i de fyra länder som haft fascistiska regimer - alltså Spanien, Italien, Österrike och Tyskland - där är idag modersbilden den mest konservativa. Bilden, att det är modern som verkligen allomfattande ska sörja för barnen och familjen, den är mycket starkare där än i de andra länderna i Europa. Och jag tror att den forskningen har en poäng, menar Eberhard Schäfer på pappacentret.

Så tillbaka till lekparken. Till Sahra och hennes kompis Sabrina, som också ska börja jobba igen. Den första november, när sonen börjar på dagis. Kan hon släppa taget?

–- Min sambo tog tre månader av föräldraledigheten. Och han säger att när vi får nästa barn så skulle han vilja ta ut mer föräldraledighet. Helst vill han dela fifty-fifty - men det vet inte jag om jag vill!