Putin vägrar att benåda ukrainske regissören

2:09 min

Rysslands president Vladimir Putin har sagt nej till att benåda den ukrainske regissören Oleg Sentsov - så länge som han själv inte ber om nåd.

Det framgår av ett brev till Sentsovs mamma. Hon har bett Putin att benåda hennes son som sedan i maj hungerstrejkar i ett ryskt fängelse. Hans tillstånd beskrivs som mycket allvarligt.

- Han beskriver själv sitt tillstånd som "förkritiskt", det vill säga, det kan när som helst bli kritiskt, de inre organen kan när som helst upphöra att fungera, säger den ryska journalisten och människorättsförsvararen Zoja Svetova som igår besökte Oleg Sentsov i fängelset i Sibirien.

Sentsov säger själv att han gått ner 17 kilo i vikt sedan han inledde sin hungerstrejk i maj. Fängelseläkaren säger att det bara handlar om 11 kilo.

Den ukrainske regissören Oleg Sentsov dömdes 2015 av en militärdomstol i Ryssland till 20 års fängelse, anklagad för att ha lett en terroristcell på den ukrainska Krimhalvön, som 2014 annekterades av Ryssland.

Han nekar till brott och många frågetecken finns kring rättsfallet. Bland annat har personer som vittnat mot Sentsov hävdat att deras vittnesmål framkommit under tortyr.

Genom sin hungerstrejk kräver han att Ryssland ska släppa 64 ukrainare som idag, enligt Sentsovs mening, sitter oskyldigt dömda i ryska fängelser.

I början av sommaren vände sig Oleg Sentsovs mamma till Rysslands president Vladimir Putin och bad honom att benåda sonen. Nu har presidentadministrationen svarat med att benådning bara kan bli aktuell om den dömde själv ber om nåd.

Det säger Oleg Sentsov att han inte tänker göra.

I förra veckan upprepade EU sitt krav om att släppa Sentsov och i torsdags kom samma uppmaning från Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

Fallet var också uppe i ett telefonsamtal i fredags mellan Rysslands president Vladimir Putin och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Det har talats om en möjlig fångutväxling mellan Ukraina och Ryssland men om det fortfarande är aktuellt är oklart.