Åkesson: "EU inte vägen för samarbete i Europa"

2:23 min

Nu på morgonen har Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson intervjuats i Ekot.  Klimatet var ett av de ämnen som stod i fokus.

Jimme Åkesson är inte oroad efter den extremt varma sommaren - men jordens klimat håller på att bli varmare, sade han.

- Jag förnekar inte att det finns klimatförändringar, jag förnekar inte att alla länder, även Sverige, har ett stort ansvar för att minska miljöpåverkan, minska klimatpåverkan. Men däremot så tror jag inte att subventioner av elcyklar eller kurser i hur man ska hantera klimatångest eller skogsinköp och sådant åtgärder som den här regeringen gör är effektiva miljöåtgärder.

Men du menar ändå att Sverige måste göra saker och ting för att uppfylla det här målet. Det finns ju också en klimatlag nu som alla partier i riksdagen står bakom utom Sverigedemokraterna. Den stadgar att utsläppen ska vara netto noll år 2045. Du säger att du kan förhandla med alla. Är du beredd att köpa klimatlagens slutsatser då?

- Det är ju ingen grundlag vi pratar om. Om jag ska vara ärlig och krass så tror jag inte att någon kommer att leva upp till den där klimatlagen, utan det är symbolpolitik av högsta nivå.

Vad menar du med att det är symbolpolitik?

- Att det är en lag som ingen kommer att kunna leva upp till, att vi ska ha nollutsläpp i Sverige 2045, det är helt orimligt att tänka sig. Jag har inga problem med den lagen, det förändrar ingenting i någon riktning.

Jimmie Åkesson fick också frågor om EU. Sverigedemokraterna vill ju att Sverige ska lämna unionen. Och partiet tänker inte släppa det kravet, något som andra EU-kritiska partier i Europa har gjort.


- EU för mig, det är inte vägen för samarbete i Europa. EU är en överstatlig politisk union där andra länders politiker, som vi inte kan rösta på, och vi kan inte avsätta dem, har större inflytande över svensk lagstiftning än vad jag har, som sitter i Sveriges riksdag. Den situationen har jag väldigt svårt att acceptera. Däremot är det klart att vi internationellt, och i synnerhet i Europa, måste samarbeta för att lösa gemensamma problem, och det har jag aldrig varit motståndare till.