Betydligt färre museibesök i sommarhettan

0:35 min

Länets museer hade betydligt färre besökare under juli jämfört med samma månad förra året, det visar en rundringning som Kulturnytt gjort.

Kulturnytt har fått ta del av besökssiffror från ett tjugotal svenska museer och trenden är tydlig. Juli i år var sämre än juli 2017. Och många är övertygade om att sommarhettan har bidragit till de lägre besökssiffrorna.

Besökssiffrorna kan självklart påverkas av mycket, till exempel av ett fotbolls-VM eller av vilka utställningar som visas. Men värmen bidrar till besökstappet, tror Åsa Johansson, marknadskommunikatör på Flygvapenmuseum i Linköping som tappade var femte besökare i juli jämfört med samma månad i fjol.

– Många vill vara på stranden och äta glass i stället för att engagera sig på ett museum och få en massa fakta i huvudet – det kan vara jobbigt när det är varmt, säger Åsa Johansson.


Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm hade 13 procent färre besökare i juli än under juli 2017. Där är man ganska säkra på att vädret har påverkat besökssiffrorna negativt – det har man nämligen låtit SMHI undersöka, berättar Martin Testorf som är pressansvarig.

– Alla museer pratar ju om vädret, men vi ville ta reda på vad som ligger bakom det egentligen och vad man med fog kan säga när vi utvärderar våra besökssiffror, säger Martin Testorf.

SMHI jämförde museets besöksantal och vädret och såg en relation däremellan när det gäller helger och skollov.

– De kom fram till att det finns ett samband, men att det är svagt. Och att det är svagt betyder att det är många andra faktorer som påverkar. Skillnaden i besöksantal mellan en kall och regnig dag och en varm och torr dag är stor. Vid det vi kallar bra museiväder kan det vara 1 000 personer fler, men det är inte så förutsägbart som att det blir så varje gång.

Och resultaten av SMHI:s undersökning visade också att relationen mellan väder och antal besökare påverkats av museireformen 2016 då fritt inträde infördes på statliga museer.

– När det blev fri entré till de statliga museerna ökade väderberoendet något. Kanske för att det blev fler spontanbesökare när det var fri entré och de är mer väderkänsliga, berättar Martin Testorf.

Fri entré ökar väderberoendet.

Men Historiska museet i Stockholm har gått emot trenden med hela 42 procent fler besökare i juli jämfört med juli förra året. Det kan dels bero på att det spillt över besökare från Kungliga Myntkabinettet som haft stängt och från Livrustkammaren där basutställningen har varit stängd, men det handlar mycket om marknadsföring, tror Malin Löfmark, gruppchef för besöksservice.

– Jag tror att det handlar om många bäckar små, och sedan får man inte glömma att historia är lite på läppen nu. Historiska museet har ju också blivit utsatt för kritik, och många besökare kommer hit och frågat: "Var är utställningen som Ola Wong har kritiserat?". Folk kommer hit enkom för att se den utställningen, säger Malin Löfmark.
 
Och även om man har haft bra med besökare i sommar har man märkt av värmeböljan.

Konkurrens i att ha ett nedkylt museum.

– Varje morgon ringer ett antal personer till oss och frågar om vi har air condition, och det har vi inte. Men det blir en fråga för framtiden. Ska vi kunna fortsätta i den här värmen blir det en konkurrens i sig att ha ett nedkylt museum så att man i lugn och ro kan ta del av utställningarna utan att bli ansatt av värmen.