Valet i Gävleborgs län

Så vill Nordanstigs politiker lösa den ekonomiska krisen

1:46 min

Nordanstigs kommun måste spara 20 miljoner kronor. Och nu ska det utredas var och hur pengarna ska sparas.

Hör nedan hur politikerna vill lösa den ekonomiska krisen.

Att kommunen har det tufft ekonomiskt är något som märks hos fackförbundet Kommunals medlemmar i Nordanstig.

– Det märks ju genom att våra medlemmar får det tuffare ute på arbetsplatserna. Det är personal som kostar pengar och drar man in dem och går lite kort så blir det jobbigare för de som är kvar och jobbar, säger Anna Savolainen som är ordförande för Kommunals avdelning i Nordanstig.

Under P4 Gävleborgs valturné i Bergsjö under måndagen fick alla politiska partier chans att diskutera kommunens ekonomi.

Socialdemokraternas Ola Wigg och Liberalernas Per-Ola Wadin försäkrade båda att de anställda inom kommunen inte behöver känna oro för uppsägningar.

Vänsterpartiets Petra Modée och Kristdemokraternas Patric Jonsson, KD, var överens om att kommunen måste bygga nytt för att spara. 

Angelica Äng, MP, och Sandra Bjelkelöv, SD, betonade båda två att kommunens ekonomi kan räddas genom att kommunen lockar till sig fler invånare. 

Centerpartiets Stig Eng poängterade att kommunens ekonomi ser mycket bättre ut vid halvårsskiftet. Moderaternas Tor Tolander ville poängtera att man inte bara kan bromsa sig ur krisen utan måste satsa på.