#rättvisvård

Lars tvingades åka till Tyskland för akut canceroperation

4:32 min

Den långa väntetiden till canceroperation i Umeå gjorde att Årebon Lars Källstrand opererades i Tyskland i stället.

Beskedet att det skulle dröja över två och en halv månad för att få en operationstid kom som en chock för Lars Källstrand, som fått beskedet att han hade aggressiv bukspottkörtelcancer.

– Det kändes som en dödsdom nästan eftersom jag vet att det är en väldigt aggressiv cancertyp, säger Lars Källstrand till P4 Jämtland.

Förklaringen till väntetiden var att två av fyra eftervårdsavdelningar i Umeå var nedstängda på grund av sjuksköterskebrist.

– Då fick jag tips redan på sjukhuset i Umeå om att det går att söka sig utomlands för vård. 

Lars Källstrand fick snabbt kontakt med en klinik i Heidelberg i Tyskland och inom en vecka var hans bukspottkörtel opererad. Ett ingrep på en halv miljon kronor som svensk sjukvård bekostar, men som han själv fick lägga ut egna pengar för innan han fick ersättning.

Hade Lars Källstrand inte gjort ingreppet i tid fanns risk att hans tumör skulle växa sig så stor att den inte gick att operera.

Den genomsnittliga väntetiden för att få en canceroperation i Umeå är cirka 42 dagar enligt den senaste mätningen. Det är under riksgenomsnittet, men enligt Anna Warg, klinikchef på kirurgmottagningen vid Östersunds sjukhus, har väntetiderna ökat sedan allt fler cancerbehandlingar i de fyra norrlänen centraliserats till Umeå.

– Man hinner inte operera det antal man behöver. Blir det riktigt kritiskt och långa väntetider så får vi söka oss till andra sjukhus i Sverige och ibland utomlands. Det skulle ha gått fortare om man hade gjort det här hos oss (i Östersund), säger hon.

Hur kan du vara så säker på att det skulle gå fortare här?

– Här prioriterar vi canceroperationer och vi har inte långa väntetider.

Centralisering av sjukvård är ett ämne i den stora debatten #rättvisvård i på Storsjöteatern i Östersund i eftermiddag. Landets ledande sjukvårdspolitiker deltar. P4 Jämtland sänder direkt från klockan 13.30.