Tidningsaktionen – "Ett bevis på medias konspiration mot Trump"

2:10 min

Mer än 300 amerikanska tidningar publicerar i dag i en samordnad aktion ledarartiklar till stöd för pressfriheten.

Den unika aktionen är föranledd av president Trumps hårda angrepp mot media där han bland annat kallat journalister för "folkets fiender" - även om initiativtagaren tonar presidentens roll.

– Det här är inget budskap riktat mot presidenten utan en appell för vår författning och demokratin, så det borde inte vara kontroversiellt, säger Linda Henry, VD för tidningen Boston Globe som dragit igång aktionen.

Men bakgrunden är onekligen presidentens ständiga och, verkar det, allt häftigare angrepp mot journalister.

Han avfärdar regelmässigt stora delar av medias jobb som "fake news", journalister kallas vidriga och avskum och "folkets fiender" och på sina möten brukar han ständigt hetsa mot de närvarande journalisterna på ett sätt som fått flera att varna för att hans anhängare kan komma att ta till våld mot kritiska reportrar.

De drygt 300 tidningar som skriver idag är allt från stora drakar till de minsta landsortstidningarna och de har alla en egen unik ledarartikel.

New York Times skriver till exempel. "Att kritisera media för att överdriva eller underrapportera är helt riktigt". "Men att hävda att sanningar som du inte gillar är fejk news är farligt för demokratins kärna".

The Elizabeth Advocate i Pennsylvania skriver att "om de här hoten om våld eskalerar till den nivån att journalister är rädda för att göra sitt jobb att granska makthavarna, då har yttrandefriheten blivit meningslös".

Och lilla Francisville Tribune i Indiana: "Även en liten familjeägd tidning som vår reagerar på talet om "folkets fiende". Det stämmer helt enkelt inte, vi är inte och har aldrig varit folkets fiende. Vi är här för att rapportera fakta".

Den gemensamma pressaktionen kommer säkert att tas väl emot av dem som är motståndare till Trump men frågan är om den kommer att kunna påverka hans anhängare.

Trump och hans stödtrupper har tvärtom redan tagit aktionen som ytterligare ett bevis för att pressen konspirerar mot presidenten. Förtroendet för media i det amerikanska samhället är också generellt mycket lågt och kritiker har sagt att pressen kanske i första hand bör se över sin egen rapportering.