För lite kolhydrater kan förkorta livet enligt ny studie

1:33 min

Den som äter en kost med extremt lite kolhydrater riskerar att förkorta sitt liv.

En ny studie i tidskriften The Lancet Public Health visar att den som äter mindre än 40 procent kolhydrater lever i genomsnitt fyra år kortare jämfört med den som har ett mer normalt intag.

– Jag är inte förvånad över resultaten. Vad man kan säga är att det har saknats studier som på lång sikt har tittat på sambanden med hälsa, för att ligga på extrem-dieter, där man äter väldigt lite kolhydrater. Det säger Agneta Åkesson som är professor i miljömedicin på Karolinska institutet.

Den så kallade LCHF-dieten innebär att man äter så lite kolhydrater som möjligt och i stället äter mer animalisk föda som kött, smör, ost och grädde. Det man helt utesluter är bröd, pasta, ris och potatis.

LCHF har tidigare visat ganska bra resultat för den som vill gå ner i vikt och kan också minska risken för hjärtsjukdom.

Den nya studien bygger på enkäter med drygt 15 000 personer i USA. Den visar att dödligheten var högre hos dem som hade en mindre andel kolhydrater i kosten, men också hos dem som åt mer kolhydrater. Minsta risken fanns för den grupp som lät kolhydraterna stå för 50-55 procent av kosten.

Den som åt extremt lite kolhydrater blev i genomsnitt 79 år. De som åt mer vanligt levde till 83 års ålder, medan de som åt extremt mycket kolhydrater blev i genomsnitt 82 år gamla.

Allra bäst är alltså att varken äta extremt lite eller extremt mycket kolhydrater, enligt forskarna. Men att lagom är bäst visste vi egentligen redan, säger Agneta Åkesson.

– De flesta nordiska näringsrekommendationer ligger precis i det intervall där dödligheten var minst.

Texten är uppdaterad med fler faktauppgifter, korrekt källhänvisning och rubrik. Den aktuella studien finns under länken 

https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(18)30135-X/fulltext