Lördag 1 december 2018

I Mattias Bäcklins konst är naturen alltid närvarande

9:12 min

Stad och natur ses ofta som varandras motpoler men i konstnären Mattias Bäcklins verk suddas gränsen mellan dem båda ut. Där kan husen få rötter och sätta nya skott samtidigt som djuren börjar bete sig som människor.

Området där Mattias Bäcklin har sin ateljé är inte direkt en ultimat fågelskådarlokal. Det gamla industriområdet ligger en dryg kilometer från Solna Centrum i Stockholm.  Här reser sig tegelhusen fem-sex våningar höga och då och då dundrar stora lastbilar förbi på vägarna. Men trots allt finns det en hel del fågelarter här.

- Jag brukar ta en runda kring kvarteret och då finns det förvånansvärt många arter här. Korpar, duvhökar, steglitsor, stenknäck, berättar Mattias Bäcklin.

Redan som sjuåring blev han intresserad av naturen. En stor del av barndomen spenderades ute i naturen spanandes efter fåglar och letandes efter olika insektsarter att plocka med sig hem. Några år senare blev Mattias uppslukad av hiphopkulturen som med sin stil och musik kom ur storstadens myller och betong. När han i tjugoårsåldern började teckna var det ändå självklart att naturen skulle finnas med i konsten han skapade.

- De första teckningarna jag gjorde hade naturmotiv. Innan dess hade jag målat en del graffiti men just att hålla på med bilder med konstnärliga ambitioner var teckning och ofta naturmotiv.

Trettio år senare är det mötet mellan civilisationen och den vilda naturen som går igen i det mesta Mattias Bäcklin skapar. I maj i år släpptes boken ”Fågelsång och Betong” som är en presentation av Mattias konstnärskap. De flesta bilderna som visas i boken är tecknade med blyerts och på ett surrealistiskt sätt blandar de bitar från staden och naturen. På en bild är det döda flugor som ordnats i en rak linje, på en annan är det en talgoxe som bugar för en gärdsmyg. Ett återkommande motiv är sönderfallande lägenhetshus som som fått rötter och börjat växa på ett trädliknande sätt.

- Jag ser väl både naturen och staden som två pulserande enheter som växer upp och bryts ner. Det är något som är under konstant rörelse, säger Mattias Bäcklin.

 

Reporter: Jonatan Martinsson

naturmorgon@sverigesradio.se