Följ valspurten i Ekot och Sveriges Radio

Med drygt tre veckor kvar till valet kraftsamlar Ekot för att ge publiken den bästa bevakningen av valrörelsen och de politiska sakfrågor som avgör höstens val. Ekochefen Olle Zachrison guidar här till vad lyssnarna har att se framemot i valspurten.

Att ge vår publik en gedigen, allsidig och upplysande valbevakning är av yttersta vikt för Ekot, Sveriges Radios nationella nyhetsredaktion. Planeringen påbörjades redan för ett drygt år sedan och under hela 2018 har Ekot gjort en rad valrelaterade satsningar.

Före sommaren sändes Mitt Sverige i P1 där partiledarna själva valt en plats att bli intervjuade på av Studio Etts Helena Groll. Lyssnarna fick bland annat följa med KD:s Ebba Busch Thor till ett äldreboende i Markaryd, och MP:s Gustav Fridolin till klimatmedvetna Torpa Gård utanför östgötska Borensberg. SD:s Jimmie Åkesson rönte stor uppmärksamhet när han valde en plats i Danmark som han tycker illustrerade ett framgångsrikt integrationsarbete.

Just nu är Ekot mitt inne i sin traditionsenliga utfrågningsserie av partiledarna som hörs i P1/SR Play. I de drygt 40 minuter långa morgonintervjuerna grillas de politiska ledarna av programledarna Monica Saarinen och Daniel Alling som djupdykt i partiprogram och valmanifest för att initierat kunna belysa och problematisera partiernas inställning i valets nyckelfrågor. Alla intervjuerna samt andra valrelaterade nyheter hittar du på Sveriges Radios valsajt.

På sajten hittar du också länkar och ljud från våra andra största valsatsningar. Här finns bland annat Sveriges Radios valkompass som är översatt till åtta andra språk än svenska, bland annat finska, arabiska och engelska. Här finns de senaste avsnitten av Det politiska spelet, Ekots politikpodd där programledaren Henrik Torehammar på ett kunnigt och lättsamt sätt analyserar valrörelsen, i sällskap av Ekots politiska profiler som Tomas Ramberg, Fredrik Furtenbach och Maggie Strömberg.

#Tio miljoner är en annan av Sveriges Radios största valsatsningar. I serien lyfter reportrar från hela landet fram konkreta samhällsfrågor som engagerar och oroar enskilda individer runt om i Sverige. Andra lyssnare bjuds in att föreslå lösningar och frågorna ställs även vidare till ansvariga politiker. På #tiomiljoner-sajten finns hundratalet röster som tillkommit i detta unika samarbete mellan Ekot och Sveriges Radios 25 lokala kanaler.

Även övriga delar av Sveriges Radio erbjuder flera möjligheter att höra direktsända utfrågningar av partiledarna inför valet. Förutom utfrågningarna i P1-morgon görs utfrågningar i såväl Morgonpasset i P3 och i P4 Extra. I Ring P1 och i P4:s Karlavagnen svarar partiledarna även på lyssnarnas frågor. Se alla datum här.

Dessutom bevakar alla våra lokala kanaler sina kommuner och landsting genom utfrågningar och debatter. Det görs även speciella satsningar som den stora nationella sjukvårdsdebatten som arrangeras av P4 Jämtland på tisdag i samarbete med andra medier i Östersund.

Du har även chansen att på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm personligen få närvara vid politiska utfrågningar, poddinspelningar och politisk humor. Här hittar ni hela scenprogrammet för valspurten på Kulturhuset.

Den 29 augusti är det dags för den stora slutdebatten på Kulturhuset där partiledarna från alla riksdagspartier debatterar valets viktigaste frågor. Slutdebatten leds av Ekots Katherine Zimmerman och Lasse Johansson och kan upplevas på plats mellan 16.00 och 17.45 och höras i P1.

Ekot hade också planerat att i valrörelsens slutskede anordna en duell mellan de två troligaste statsministerkandidaterna: Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Men trots upprepade påstötningar har Socialdemokraterna inte kunnat boka in en tid under valspurten för denna viktiga debatt. Ekot beklagar detta och hoppas naturligtvis att det uppstår en öppning så att lyssnarna kan få ta del av en sådan duell.

Sist men inte minst blir det en maratonsändning på själva valdagen den 9 september med start klockan 9.00. Under dagen gör alla Sveriges Radios kanaler nedslag i vallokaler runt hela landet för att möta väljare fram till klockan 18.00, då den regelrätta valvakan startar i P1. I den rapporterar Ekots politikreportrar från de olika partiernas valvakor och du hör politiker, väljare och kommentatorer ge sin syn på valresultaten i takt med att de rullar in.

Få politiska experter tror dock att valdramatiken kommer att vara över på valkvällen utan förutspår att Sverige står inför en svår och långdragen regeringsbildning. Även om det blir så kan du lita på att få de senaste nyheterna och kunnigaste analyserna tryggt förmedlade av Ekot.