Fler vuxna använder cannabis i Sverige

2:05 min

Fler och fler vuxna använder drogen cannabis i Sverige.

Det visar en undersökning från organisationen CAN. Det är en organisation som sprider information om alkohol och droger. CAN:s undersökning visar att 3,6 procent av de vuxna har använt cannabis under 2017. År 2013 var det 2,5 procent.

Mats Ramstedt är forskare på organisationen CAN. Han säger att ökningen är ganska stor. Det har aldrig varit så många som svarat att de använder cannabis tidigare.

Mats Ramstedt tror att det finns flera orsaker till att fler använder cannabis. Det har blivit lättare att få tag på cannabis i Sverige. Och många svenskar har ändrat sin åsikt om cannabis. Fler tycker att det är okej att använda cannabis nu än tidigare.

Cannabis är olagligt i Sverige och i flera andra länder. Men många länder har ändrat lagen så att cannabis är lagligt att använda. Forskaren Mats Ramstedt tror att det har påverkat svenskarna. Det säger han till Sveriges Television.

– Det här hänger sannolikt samman med den här trenden i världen. Det är många länder i världen, och stater i USA, som har legaliserat cannabis, säger Mats Ramstedt.