Val 2018

"Satsning krävs för att ragga fler företag"

2:05 min

För att locka fler företag till Ödeshög krävs att politikerna satsar på att anställa personal som kan ragga nya företag till kommunen - bland annat till den nya företagsparken vid E4 - där få bolag finns i dag.

– Det behövs mer resurser, säger Peter Kenell, kommunens näringslivschef.

De senaste åren har antalet företag ökat i Ödeshög. Och fler skulle kunna starta. Bland annat i kommunens nya företagspark vid E4:an. Och sedan en tid har kommunen planlagt ännu mer mark utmed motorvägen till företag.

Men då krävs att kommunen anställer fler som jobbar med näringslivsfrågor, säger Peter Kenell:

– Vill man att det ska bli ett aktivt arbete för att ragga och söka upp nya företag, ja då måste man också vara professionell i den biten, säger han som i dag är näringslivschef på halvtid och jobbar halvtid som VD för kommunala Ödeshögsbostäder.

Roger Jonsson driver sedan 25 år Narr konfektyr tillsammans med sin familj, ett företag med totalt elva anställda. För snart två år sedan öppnade företagets nya lokaler med tillverkning och butik. Och han inser värdet med att finnas alldeles intill E4:an:

 – Vi har aldrig gjort mycket reklam eller väsen av oss, men alltid funnits. Helt plötsligt stannar det massor av bilar, ibland får de inte ens plats på parkeringen, så det har varit jättebra.

Men trots läget finns det få företag i området. Roger Jonsson vill gärna ha fler grannar: 

– För produktionen kanske det inte spelar någon roll med för butiken. Vi har ju Burger King på den sidan vägen och hade det varit Mc Donalds här så självklart kommer det mer folk. Det vore trevligt om det etablerar sig fler företag och ur logistiksynpunkt kan det inte bli bättre, säger han.